Ihlamur Kasrı'nın peyzaj mimarisi değerlerinin tarihi süreç içinde incelenmesi
A study of landscaping values of Ihlamur summer palace throughout history
  1. Tez No: 222318
  2. Yazar: PELİN YİĞİT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET CENGİZ YILDIZCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Peyzaj mimarlıgı, Ihlamur Kasrı, Mimari akımlar, Tarihi süreç, Prehistorik Devir, Barok, Rönesans, Bitkisel Tasarım, Yapısal tasarım, Landscaping, the Ihlamur Summer Palace, Architectural trends, Historic process, Prehistoric Era, Baroque, Renaissance, Plant design, Constitutional design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalısmada, Ihlamur Kasrı'nın peyzaj mimarisi degerleri tarihi süreç içinde incelenmeye çalısılmıstır. Peyzaj mimarlıgı ve bahçe tasarımının tarihi gelisimi prehistorik devirden baslanarak, Rönesans ve Barok dönemlerine kadar olan dönemde arastırılmıstır. Osmanlı İmparatorlugu'nda saray ve kasır kavramları tanımlanmıs, örnekler verilmistir. Osmanlı İmparatorlugu döneminde saray ve kasır bahçelerinin özellikleri anlatılmıs, Türklerde bahçe kavramı tanımlanmıs ve İstanbul'da bulunan hasbahçe ve eski İstanbul bahçelerinin özellikleri arastırılmıs ve İstanbul'da bulunan hasbahçelerden örnekler verilmistir. Alan çalısması olan Ihlamur Kasrı'nın İstanbul'da bulundugu bölge, cografi konumu anlatılmıstır. Kasrın geçmisten günümüze mimari tasarımı arastırılmıs, kasır bahçesinin gelisimi tarihsel süreç içinde incelenmis, Ihlamur Kasrı ve bahçesinin tarihine yer verilmistir. Alan çalısması kapsamında kasrı ziyaret eden kisilere anket uygulanmıs ve Ihlamur kasrı bahçesinin peyzaj kalitesi degerlendirilmistir. Korunabilmis, küçük yesil bir doku içinde, 19. yüzyıl mimarisinin özgün örneklerinden olan bu yapılar ziyaretçiler tarafından görülmeye deger olan yerlerden biri olarak tanımlanmıstır. Ülkemizdeki diger tarihi ve kültürel miraslarımız gibi Ihlamur Kasrı ve bahçesinin de gelecek kusaklara aktarılabilmesi için, milli ve tarihi kültür bilinci vurgulanması gerektigi ve sahip çıkılarak korunması gerektigi belirtilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, landscaping values of the Ihlamur Summer Palace are investigated throughout history. Investigation of the historical development of landscaping and garden design started from the prehistoric era until Renaissance and Baroque periods. Palace and summer palace concepts of the Ottoman Empire are defined and sampled. The characteristics of palace and summer palace gardens during the era of Ottoman Empire is described, garden concept of Turks is defined, characteristics of Istanbul royal gardens and old Istanbul gardens are investigated, and examples of Istanbul royal gardens are presented. The Ihlamur Summer Palace is a field study and its district in Istanbul is described together with geographic region. The architectural design of this summer palace is investigated from the past till today, development of the summer palace garden is examined throughout history and history of the Ihlamur Summer Palace is mentioned. Within the context of field study a questionnaire is performed to visitors of the summer palace and the landscaping quality of The Ihlamur Summer Palace garden is evaluated. This questionnaire shows that The Ihlamur Summer Palace offers a wide green area to a big metropolitan city thus allowing a place of escape. These specific samples of the 19th century architecture somehow could preserve themselves in a small green texture and are places defined as constructions deserve to be visited. Like other historical and cultural inheritances of our country, the Ihlamur Summer Palace and its garden need to be maintained and taken care of under national and historical cultural senses in order to carry over its presence to future generations.