Türkiye'deki aile şirketlerinde kurumsallaşma: Görünürde kurumsallık üzerine bir araştırma
Institutionalization in family businesses in Turkey: A research on virtual institutionalization
  1. Tez No: 222317
  2. Yazar: EMRE ATİLA
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA KÜSKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile şirketleri, Kurumsallaşma, Family companies, Institutionalism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 228
Özet
Özellikle Türkiye gibi gelişmekte olan ve sürekli yeni pazarlara açılan ülkelerde ?kurumsallaşma? kavramı büyük bir öneme sahiptir. Ancak bütün şirketlerin ?kurumsal? denebilecek kadar kurumsallaşmadıkları, bazılarının kurumsallığın göze çarpan bazı belirteçlerini bünyelerine katarak kurumsal görünmek istedikleri ve bu şekilde kurumsallığın sağladığı bazı faydaları elde etmeyi amaçladıkları akademik çevrelerce konuşulur hale gelmiştir. Fakat yazında yer alan kurumsallık sınıflandırmalarında, araştırmamız kapsamında ?görünürde kurumsal? olarak isimlendirilen bu şirketlere yer verilmemiştir. Yazının bu noktasındaki eksiklik araştırmaya değer olarak düşünülmüş ve bu düşünce de bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmuştur. Araştırma için, önce ilgili yazın incelenmiş, çalışmaların bulguları derlenmiştir. Ardından, yazındaki bulgulardan yararlanılarak bir soru formu oluşturulmuştur. İnternet ortamına aktarılan form, veri tabanımızdaki şirketlere elektronik ortamda yönlendirilmiştir ve elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Sonuçlar aile şirketleri ve kurumsallık yazınları ile karşılaştırıldığında; yazında bahsedilen kurumsallık belirteçlerine örneklemimizde yer alan şirketlerde de büyük oranda önem verildiği, ancak pek çok belirtecin şirketlerin bünyelerine tam olarak katılmasında bazı sorunlar yaşandığı görülmektedir. Bunun yanı sıra kurumsal olmanın şirketler tarafından algılanan bazı etkilerinin, şirketlerin kendilerini kurumsal göstermek isteyecekleri kadar kuvvetli olduğu saptanmıştır. Elde edilen sonuçlar çalışmanın son bölümlerinde detaylı olarak irdelenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Especially in developing and internationally expanding countries such as Turkey, the institutionalization concept has a great importance. However, it has become well discussed subject in the academic field that not all the businesses have met the criteria properly enough to call their business ?institutional?. They would incorporate only some of the characteristics that draw attention; to be able to seen as institutional, as well as aim to gain the benefits of being institutional. But; in relevant literature, when categorizing institutionalism, these companies has not been discussed who were named as ?virtual institutional? in this study. Incompletion of the literature on this matter is the area worthy of future investigation and this concept has formed the findings of this research. In the beginning of this research, literature has been investigated and findings of the research have been identified. Then, an electronic survey was designed using the findings of the literature. The survey was conducted over the internet and results are evaluated. When findings are compared with relevant literatures, it is seen that firms in our sample attach significant importance to indicators of institutionalism that are mentioned in literature. But, it is also seen that there occur some problems when introducing indicators to the structure of firms completely. Besides it has been determined that companies perceive the benefits of being institutional as very important; so it is enough for them to try to be seen as institutional. The obtained results have been discussed and evaluated in detail in the last chapter.