Makina temellerinin tasarımı ve titreşimlerin yalıtımı
Design of machine foundations and vibration isolation
  1. Tez No: 222329
  2. Yazar: FERHAT GÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. TURGUT ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makina temelleri, Titresimlerin yalıtımı, Hendek bariyer, Machine foundation, Vibration isolation, Trench barriers
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Bu çalısma, yapı dinamigi ile ilgili özet bilgileri, makina ve makina temellerinin tipleri, temel tasarımı ve dogru temel tipinin seçilmesi, istenmeyen titresimleri engellemek için temel altında sönümleyici kullanılması veya hendekler ile titresimlerin yalıtımı konularını içermektedir. Temel tasarımında, frekans ve genlik mukayeseleri yapılarak uygun temel seçilir. Rezonansın önlenmesi için makina ile temel sisteminin özel frekansının uygun seçilmesi, ve izin verilen genlik degerinin asılmaması tasarımda esas teskil eder. Temel tasarımı yapılırken, eger komsu yapı ve ekipmana zarar verebilecek titresimler öngörülmüs ise bu titresimlerden korunmak için uygun sönümleyici kullanılması gerekir. Bunun için kauçuk, neopren, çelik yay, ahsap, pnömatik absorberler vs. gibi malzemeler kullanılabilir. Sönümleyici kullanılmasına ragmen istenen genlikler elde edilemiyorsa, hendek bariyer ile titresimlerin yalıtımı yöntemi kullanılır. Eger bu titresim kaynagında yapılıyorsa aktif yalıtım, kaynaktan uzakta bir ekipmanı veya yapıyı korumak için bu yapı çevresine yapılıyorsa pasif izolasyon olarak adlandırılır. Hendek bariyerler açık ya da beton veya bentonit ? zemin gibi karısımlar ile dolgulu olabilir. Açık ve dolgulu hendek bariyerlerin üç boyutlu analizi için sınır elemanlar yöntemi kullanılmıstır. Tasarım sonucu hendek derinligi fazla bulunmus ise, bunun yerine kazık bariyerler kullanmak uygun olur.
Özet (Çeviri)
This study includes basic principles of structural dynamics, machine and machine foundation types, the design of machine foundations and the most correct design for foundations, using absorber under foundations or vibration isolation by using trenches to avoid disturbance of vibrations generated by machine foundations. In the design of machine foundations, the most correct foundation type is chosen by comparison of frequencies and amplitudes. To prevent resonance the frequency of foundation must be chosen correctly and amplitudes must be chosen within acceptable limits. If probable disturbance of vibrations to near structures or equipment is understood during design, absorbers must be used in the design to avoid harmful effect of vibrations. Rubber, neoprene, springs, pneumatic absorbers, timber can be used for this purpose. If there is a situation where absorbers are inadequate to obtain desired amplitudes, the method of vibration isolation by trench barriers is used. Providing a barrier in the vicinity of the source is defined as active isolation and a barrier remote from vibration source to protect a structure or equipment is defined as passive isolation. There are situations both open trenches and in-filled trenches by concrete or bentonite ? soil mixture used. The boundary elements method is used for three dimensional analysis of open or in-filled trench barriers. If the depth of a trench is very high, pile barriers can be used for isolation of vibrations.