Hat optimizasyonu ve akaryakıt sektöründe bir uygulama
Route optimization and a practice in fuel and lubricant sector
  1. Tez No: 222345
  2. Yazar: KÜRŞAT EKŞİ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. DEMET BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri, Tedarikçi, Nihai Ürün, Dogrusal Programlama, Supply Chain, Supplier, Final Product, Linear Programming
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Bu projenin ismi ?Hat Optimizasyonu ve Akaryakıt&Madeni Yag Sektöründe Bir Uygulama? dır. Çalısmanın amacı, içinde bulundugumuz piyasa sartlarında firmalar için çok önemli hale gelen Tedarik Zinciri Yönetimi'nin ayrıntılı bir sekilde incelenmesi, konu hakkında bilgi vermek ve bir uygulama ile Tedarik Zinciri Yönetimi'nin is dünyasındaki önemini vurgulamaktır. Çalısmanın bir kısmı tamamen teorik bilgiden olusmaktadır. Genel olarak Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Bu bilgiler ısıgında son olarak uygulama kısmında Türkiye'de Akatyakıt&Madeni Yag Sektöründe faaliyet gösteren ve kendi is alanında lider birkaç firmadan bir tanesi olan firmanın tedarik zinciri yapısı incelenecektir. Firma mevcut yapısı itibariyle yurtdısı ve yurtiçerisindeki tedarikçilerinden sagladıgı hammaddeyi varolan üretim tesisinde nihai ürüne çevirmekte ve üretim tesisi ile aynı yerde olan ana dagıtım merkezinden Türkiye'nin 50 ilindeki müsterilerine sevketmektedir. Sirketin bu seviyede vermek istedigi karar var olan ana dagıtım merkezine ek bir dagıtım merkezi kurup kurmamak gerektigi, kurulacaksa yeni dagıtım merkezinin belirlenen dört ilden ( Samsun, Ankara, Antalya, zmit) hangisinin olması gerektigidir. Çözüme yönelik ilk yapılacak olan sey toplam tedarik ve tasıma maliyetlerini minimize edecek dogrusal programlama modelinin tasarlanmasıdır. Bu model sayesinde firmanın tedarik maliyetini en aza indirecek olan tedarikçi yada tedarikçiler, bu belirlenen tedarikçilerden yada tedarikçiden en kadar hammadde alınabilecegi tespit edilecek ve tasıma maliyetlerini en küçüklemek amacıyla zmir- Menemen'deki ana dagıtım-üretim merkezi'ne ek olarak yeni bir dagıtım merkezinin açılıp açılmamasına karar verilecektir. Bu çalısmanın sonucu, ilgili firmaya bu karar verme asamasında bir fikir vermis, yardımda bulunmus olacaktır.
Özet (Çeviri)
The name of this project is ? Route Optimization and A Practice in Fuel&Lubricant Sector?. The aim of project is to investigate the Supply Chain Management in details and present information about the topic, lastly to emphasize the significance of Supply Chain Management in business by giving an example. A part of paper consists of theoretic information. In general, detailed information about Supply Chain and Supply Chain Management is given. At end of the this part, Supply Chain Structure of a company ,which is one of the leaders firms in Fuel&Lubricant Sector in Turkey, will be investigated. Related firm is converting row materials, which is procured from the supliers in Turkey and foreign countries, to final product in factory and then deliver them to the customers in 50 cities in Turkey from main distribution center which locates in same place with factory. At this point, the decision that company would like to make is to open an additional distribution center or not. If it is needed to open, they would like to know which of four cities ( Samsun, Ankara, Antalya, zmit) is feasible for this operation. First thing to do for solution is to generate a linear programming model which minimize the total procurement and transportation cost. By means of this model, the suppliers or supplier that will minimize the cost of procurement and transportation will be determined. Besides, model will make a decision whether one distribution center should be opened or not additional to main distribution center in zmir-Menemen. The consequence of this project will lead to related company in process of decision making and give an idea.