Feng Shui paradigması olarak mekansal deneyim
Spatial experience as Feng Shui paradigm
  1. Tez No: 222347
  2. Yazar: BİLGE ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEMRA AYDINLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Feng Shui, Paradigma, Mekan, Mekansal Deneyim, Türk Evi, Feng Shui, Paradigm, Space, Spatial Experience, Turkish House
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalısmada Feng Shui paradigması kapsamında mekân ve mekânsal deneyimin ne oldugu arastırıldı ve bu baglamda Türk Evi diger Dogu evleriyle karsılastırmalı olarak incelendi. Batı'da gittikçe popülerlesen Feng Shui, aslında bu haliyle içi bosaltılmıs bir modadan öteye gidememektedir. Ama disiplinlerarası bir yöntemle incelendiginde, önerilerinin çok daha derin oldugu görülür. Feng Shui, Kartezyen paradigmanın yerini almıs olan yeni bilimsel paradigmayla parça-bütün iliskilerine yaklasımı açısından denk düsmektedir. Feng Shui'de de bütün parçaların toplamından daha fazlasıdır ve bu paradigma kapsamında mekânsal deneyim de bir bütündür. Mekânsal deneyim, mekân kavramına zaman boyutunun eklenmesiyle gerçeklesir. Mekânsal deneyimin içinde insan da efendi degil, onun bir parçasıdır. Bu yaklasım açısından Dogu'yla Batı birbirinden ayrılır. Feng Shui'de mekân-zaman, insan-çevre, dil-anlam, doga-kültür ve simbiyotik iliskileri de önemlidir. Çünkü mekânsal deneyim parçaların kendi aralarında ve bütünle etkilesimden dogar. Türk Evi de mekânsal deneyimin bir bütün olarak algılanması ve evin insanın organik bir uzantısı sayılması nedeniyle Feng Shui'nin temel ilkelerine uyar. Türk Evi, Pekin Avlulu Evi ve Japon Evi'yle karsılastırıldıgında görülür ki, aralarında önemli farklar olsa da, bu bütünsellik anlayısı onların özlerinde birbirlerine benzemelerini saglar. Feng Shui, insanı kötü enerjiden koruma ve olumlu enerjiyi çagırma inanıslarından çıkmıs olsa da aslında önerdigi mekânsal deneyim ? insanın bir parçası olarak yasadıgı mekânla, çevreyle ve dogayla bütünlesmesi ? aslında evrensel olarak uygulanabilir bir nosyondur.
Özet (Çeviri)
In this research, space and spatial experience have been examined within Feng Shui; and Turkish House has been evaluated in this context comparatively with other Easter housing styles. Feng Shui, which is now a popular concept in the West, is mere an empty fashion like this. But when analyzed with an interdisciplinary approach, it can be seen that it has much deeper solutions to offer. Feng Shui is in line with the new scientific paradigm which has replaced the Cartesian paradigm in its approach to the relation of piece and the whole. The whole is more than the sum of the pieces according to Feng Shui, and according to this paradigm, spatial experience should be regarded as a whole, too. Within the spatial experience, man is not a master, but is a piece of the whole. The relations between space and time; man and environment; language and meaning; nature and culture; and symbiotic relations are also important in Feng Shui. Because, spatial experience occurs through the interaction of the pieces among themselves and with the whole. Turkish House corresponds to the main principles of Feng Shui as the spatial experience is regarded as a whole, and the house is regarded as an organic extension of its inhabitants. When Turkish House is compared to the Beijing Courtyard House and Japanese House, it can be seen that although there are important differences between them this holistic vision prepares a common ground for them.