Etanol - dizel, biyodizel - dizel yakıt karışımlarının kullanımının motor performansına etkilerinin deneysel araştırılması
Experimental research for effects of using ethanol - diesel and biodiesel - diesel fuel mixtures on performance of an engine
- Tez No: 222365
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN ERGENEMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Makine Mühendisliği, Energy, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyodizel, Etanol, Alternatif yakıtlar, Direkt püskürtme sistemi, Performans karakteristikleri, Traktör, Elektromanyetik fren, Biodiesel, Ethanol, Alternative fuels, Direct diesel injection system, Performance characteristics, Tractor, Electromagnetic brake
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Otomotiv Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu çalısmada, gelecekte fosil kaynaklı yakıtlara alternatif olarak kullanılması düsünülen etanol ve biyodizel yakıtların bir direkt püskürtme sistemine sahip dizel traktör motorunun farklı karısım oranlarında test edilmesi suretiyle performans karakteristiklerinin degisimleri elde edilmistir. Mevcut biyodizel ? dizel ve etonal ? dizel yakıtları farklı oranlarda birbirlerine karıstırılması suretiyle test motorunun motor momenti, motor gücü, özgül yakıt tüketimi ve toplam verim olarak sınıflandırılan performans karakteristiklerine ulasılmıstır. Deney motorunun yüklenmesi Schenk 130kW marka ve tip bir elektromanyetik fren ile yapılmıstır. Alternatif yakıt deneylerinde önce motor, referans dizel yakıt ile test edilmis ve elde edilen bu performans karakteristikleri motorun alternatif yakıt deneylerinde referans olusturmustur. Her bir yakıt karısımı için yapılan deney sonuçları referans karakteristikleri ile karsılastırılmıs ve sonuçlar grafikleme yöntemi ile sunulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, different types of ethanol and biodiesel , as an alternative fuel instead of fossil fuels , are tested on a tractor with a direct diesel injection system diesel engine to obtain variations of performance characteristics for different mixtures rates. Each mixture is tested on the experiment engine and then performance characteristics of motor are obtained that are classified engine moment, engine power, specific fuel consumption and thermal efficiency.A Schenk electromagnetic brake of type 130W is used to load the engine. In testing process; firstly engine is tested with reference fuel called Diesel No2 and then these performance characteristics form referance values for mixtures . For each fuel mixture, the testing results are compared with referance characteristics and finally they are presented as graphics method .