Çevre ve biyolojik numunelerde anyon ve katyonların potansiyometrik iyon kromatografik hibrit sistemleriyle tayinleri
Determination of anions and cations using ion chromatography-potentiometry hybrid systems in environmental and biological samples
  1. Tez No: 222414
  2. Yazar: RUKİYE DUMANLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM IŞILDAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Anyon ve katyonların eşzamanlı tayini, Mikrolitre ölü-hacim sahip deteksiyon hücresi, İyon kromatografi, Potansiyometrik deteksiyon, Çevre ve biyolojik örnekler, Simultaneous detection of anions and cations, Microliter dead volume flow-through detection cell, Ion chromatography, Potentiometric detection, Environmental and biological samples
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmada tetradodesilammonyum-klorür (C48H100ClN), dibütilftalat (C16H22O4) ve PVC ((-CH-CHCl)n)' ün uygun oranlarda karıştırılması ile hazırlanan karışım kullanılarak anyon duyarlı kompozit membran ve dibenzo-18-crown-6 (C20H24O6), nitrofenil oktil eter (C14H21NO3), potasyum tetrakis paraklorofenil borat (C24H16BCl4K) ve PVC ((-CH-CHCl)n)' ün uygun oranlarda tedrahidrofuran çözücüsü içinde karıştırılması ile hazırlanan karışım kullanılarak katyon duyarlı kompozit membran elektrotlar hazırlandı. Hazırlanan anyon ve katyon duyarlı kompozit membran elektrotların performansları durgun şartlarda bilgisayar kontrollü potansiyometrik bir sistem ile belirlendi. Elektrotların hareketli ortamdaki davranışları akış enjeksiyon analizi sistemi ile belirlendi. Geliştirilen anyon ve katyon duyarlı kompozit membran elektrotlar için mikrolitre düzeyinde ölü hacme sahip akış hücreleri tasarlandı. Hazırlanan kompozit membran elektrotlar anyonların ve katyonların eşzamanlı tayini için iyon kromatografik sistemde dedektör olarak kullanıldı. Geliştirilen ISE dedektör ile yaygın anyon ve katyonların analizi doğru, duyarlı ve tekrarlanabilir olarak başarıldı. Geliştirilen sistem bazı çevre ve biyolojik örneklere uygulandı.
Özet (Çeviri)
Anion and cation sensitive composite membrane electrodes were prepared using coctails of tetradodecylammonium chloride (C48H100ClN), dibutyhlphthalate (C16H22O4), polyviniylchloride ((-CH-CHCl)n) for anions and dibenzo-18-crown-6 (C20H24O6), nitrophenyloctylether (C14H21NO3), potassium(tetrakis)- parachlorophenylborate (C24H16BCl4K), polyviniylchloride ((-CH-CHCl)n) for cations in tetrahydrofuran by mixing appropriate proportions. Potentiometric performances of the anion and cation responsive composite electrodes prepared were examined under static conditions via a computer controlled potentiometric system. The performances of the electrodes under dynamic conditions were evaluated with a flow injection analysis system. Microliter dead-volume flow-through cells of all composite membrane electrodes were manufactured as detectors for simultaneous detection of anions and cations in an ion chromatography. Consequently highly selective, sensitive and reproducible simultaneous analysis of common anions and cations were achieved by the hybrid system developed. The developed system was also succesfully applied to environmental and biological samples.