Fluorine containing copolymers
Flor içeren kopolimerler
  1. Tez No: 222471
  2. Yazar: LEYLA BAYKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. H. YILDIRIM ERBİL, PROF.DR. METİN H. ACAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Polimer Bilim ve Teknolojisi, Polymer Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Flor içeren monomer ve polimerler, atom transfer radikal polimerizasyonu, süperkritik karbondioksit, serbest radikal polimerizasyonu, kontak açı, Fluorine containing monomers and polymers, block copolymer, atom transfer radical polymerization, supercritical carbon dioxide, free radical polymerization, contact angle
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalısmada, atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) ve serbest radikal polimerizasyonu yöntemleri kullanılarak flor içeren kopolimerler hazırlanmıstır. Bu amaçla, öncellikle, poli(tert-bütil akrilat), polimetil metakrilat, 2,2,2-trifloroetil metakrilat, 1,1,1,3,3,3-hexafloroisopropil metakrilat ve 1H,1H,2H,2H-perflorodecyl metakrilat homopolimerleri ile bunlardan bazıları kullanılarak blok kopolimerler ATRP kullanılarak sentezlendi. Sonrasında, metil metakrilat ve ZONYL TAN veya ZONYL TM'nin klasik kosullarda ve superkritik karbon dioksit ortamında serbest radikal polimerizasyonu gerçeklestirildi. GPC (Jel Geçirgenlik Kromatografisi), 1H NMR ve FT-IR analizlerinden elde edilen sonuçlar polimerizasyonların basarılı bir sekilde gerçeklestigini göstermistir. Flor türlerinin hidrofoblugunun karakterizasyonu su kontak açı ölçümleri ile de gerçeklestirilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, fluorine containing copolymers were prepared via combination of atom transfer radical polymerization (ATRP) and free radical copolymerization (FRP) routes. For this purpose, first, poly(tert-butyl acrylate), polymethyl methacrylate, 2,2,2- trifluoroethyl methacrylate, 1,1,1,3,3,3-hexafluoroisopropyl methacrylate and 1H,1H,2H,2H-perfluorodecylmethacylate homopolymers and block copolymers were synthesized via ATRP. Second, free radical polymerization of methyl methacrylate and ZONYL TAN or ZONYL TM was succeeded in solution polymerization and supercritical carbon dioxide medium. GPC (Gel Permeation Chromatography) traces, 1H NMR and FT-IR spectra showed that polymerizations were carried out successfully. Characterization of hydrophobicity of fluorine moieties at the coating surface was also carried out with water contact angle measurement.