CEM I 42.5 çimentolu yüksek dozajlı betonlarda silis dumanının etkinliği
Efficiency of silica fume in the high dosage concretes with cem I 42,5 cement
- Tez No: 222472
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HASAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Beton, Çimento, Silis dumanı, Etkinlik faktörü, Concrete, Cement, Silica fume, Efficiency factor
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Çimento miktarı sabit tutularak belirli oranlarda (%5, %10 ve %15) silis dumanı eklenerek betonlar üretilmiş ve silis dumanının betonun mukavemet ve ağırlıkça su emme oranı özelliklerine etkisi incelenmiştir. Numuneler hava ve su olmak üzere 2 farklı ortamda bekletilmiş, basınç dayanımına ve ağırlıkça su emme oranına bağlı olarak CEN TC 104 SCI adına çalışma grubunun önerdiği metotlardan eşit işlenebilme metodu kullanılarak silis dumanının etkinliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Taze beton deneyleri olarak, çökme, taze birim ağırlık ve hava miktarı, sertleşmiş beton deneyleri olarak ise 7., 28. ve 90. günler sonunda su ve hava ortamındaki numuneler üzerinde basınç dayanımı ile 90. güne ait su emme deneyleri yapılmıştır.Elde edilen basınç ve ağırlıkça su emme oranı değerleri kullanılarak silis dumanına ait k etkinlik faktörü değerleri bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the blast furnace slag from the Elkem Materials and CEM I 42.5 cement were used. Maintaining the cement amount fixed and at certain rates (%5, %10 ve %15) silica fume were added to concrete and the influence of the silisca fumes on the resistance and water absorbe coefficient properties of the concrete were examined. The specimens were retained in 2 different cure, i.e. air and water and depending on the pressure strength and water absorbing ratios, the efficiency factor k of the silica fume was searhed. As for fresh concrete tests, slump, fresh density and air content while fort the hardened concrete tests, the compressive strength at the end of 7th ,28th and 90th day in the water and air cure as well as the water absorbing tests for the 90th days were performed. Using the compressive strength and water absorbing ratios so obtained, the k efficiency coefficient for the silica fume was obtained.