Sanal mimarlık stüdyosu uygulamaları üzerine bir değerlendirme
An evaluation of virtual studio applications in architectural design
  1. Tez No: 222474
  2. Yazar: ÖZLEM ÜNKAP
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ARZU ERDEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Mimarlık, Education and Training, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal mimarlık, Siberuzay, Mimarlık Egitimi, Tasarım stüdyosu, Virtual Architecture, Cyberspace, Architectural education, Design studio
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilişim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimari Tasarımda Bilişim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Enformasyon teknolojilerini etkin ve yogun olarak kullanıldıgı mimarlık alanında degisim; mimarlık tanımı, tasarım kavramı, meslek pratigi, mimarlık egitimi gibi birçok konuda kendisini göstermektedir. Enformasyon teknolojilerinin gelisiminin fiziksel mimariye etkisinden baska bilgisayar ekranının arkasında gelismekte olan siberuzay mimarisine de katkısı vardır. Yepyeni bir dünya olan siberuzay kurulurken mimari kilit bir roldedir. Bu arastırmanın amacı, mimaride yeni bir tasarım alanı ortaya çıkaran siberuzay için yapılan mimarlıgın tasarım egitimi ile iliskisini, sanal mimarlık ürünlerini, sanal mimarlık konulu tasarım stüdyolarını incelemek ve mimarlık egitiminin geleceginde sanal mimarlıgın yerini tartısmaktır. Arastırma 4 ana bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde arastırmanın amacı, kapsamı ve sınırları belirlenmistir. kinci bölümde sanal mimarlıgın içinde yer aldıgı ortam olan siberuzay, güncel kuramlar dogrultusunda tanımlandıktan sonra, sanal mimarlık kavramı hakkındaki güncel yaklasımlar açıklanmıstır ve siberuzayda yer alan mimari örnekler incelenmistir. Sanal mimarlık, mimari disiplinde çok yeni olması ve yapısı itibarı ile belirgin sınırlara sahip olmaması sebebi ile çok farklı biçimlerde yorumlanmakta, uygulanmakta ve tasarım sürecine farklı derecelerden, farklı sekillerde dahil olmaktadır. Bu bölümde açıklanan sanal mimarlık kuramı yaklasımları, üçüncü bölümde incelenecek olan çalısmaların araç, ortam ve nesne açısından irdelenmesine altyapı olusturabilecegi için tercih edilmis yaklasımlardır. Üçüncü bölümde dünya üniversitelerinde uygulanmıs siberuzay konulu tasarım stüdyosu çalısmaları incelenmis ve ikinci bölümde açıklanan sanal mimarlık kuramları dogrultusunda örnekler araç, ortam ve nesne açısından irdelenmistir. Dördüncü ve son bölümde sanal mimarlık kavramının tasarım stüdyosu içindeki yeri degerlendirilmis, tasarım stüdyosunun gelecegi ile ilgili öngörüler ve sanal mimarlık stüdyosunun mimarlık egitimine entegrasyon önerileri tartısılmıstır.
Özet (Çeviri)
The effective use of information technologies in architecture causes several changes like the definition of architecture, design concept, professional application and architectural design education. Developing information technologies affects physical architecture as well as cyberspace architecture which exist on the other side of the computer screen. Architecture has a key role in evolution of cyberspace. The purpose of this study is to examine the relationship between virtual architecture and architectural design education, virtual studio applications in architectural design and to discuss the place of virtual architecture in future of architectural education. This study consists of four chapters. In the first chapter, purpose, scope and borders of the thesis are clarified. In the second chapter, cyberspace, which is the presence place of virtual architecture, is defined according to contemporary theories. Contemporary approaches for virtual architecture are stated and architectural examples situated in cyberspace are examined. Virtual architecture is a brand new concept in architectural discipline and does not have clear definition borders; therefore it is perceived and applied in many different ways. The stated approaches in the second chapter are chosen for examining the studies stated in the third chapter. In the third chapter, virtual studio applications from universities are described and examined according to contemporary approaches stated in the second chapter. In the last chapter, the place of virtual architecture in architectural design studio is estimated. Forecasts about the future of architectural design studio and integration suggestions about virtual architecture are cited.