Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi restorasyon projesi
Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi restoration project
- Tez No: 222502
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET ERSEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Tekke, Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon, Tekke, Building Survey, Restitution, Restoration
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Restorasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu çalışmada, Üsküdar'da bulunan bir Şabani tekkesi olan Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi'nin restorasyon projesi yapılmıştır. Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi'nin iki ahşap yapısı ve mezarları içinde bulunduran bir bahçesi günümüze ulaşmıştır. Bu yapı grubu 2. derece tarihi eserdir. Restorasyon projesinin yapılabilmesi için: tekkeler ile ilgili tarihsel araştırma ve dönem analizi, yapılmıştır, yapı grubunun rölövesi hazırlanmıştır. Bu araştırma, dönem analizleri ve rölövenin verileriyle yapı grubu için restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlanmıştır. Restorasyon projesinde öncelikle yapılara sürdürülebilir bir işlev olarak“sosyal merkez”işlevi verilmiştir. Yapıların iç mekan düzenlemeleri mümkün olduğunca değiştirilmemiştir. Yapıların geleneksel ahşap karkas sistemle inşa edilmesi önerilmiştir. Günümüz konfor şartlarının sağlanabilmesi için polistren levha vb modern malzemelerin kullanılması restorasyon projesinde önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, restoration project of Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi, a Sabani dervish lodge located in Üsküdar, has been carried out. Two timber buildings and a garden, surrounding the tombs, of Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi have survived up to date. These buildings are in the status of second degree historical artifact. In order to carry out the restoration project, historical research, period analysis has been conducted on dervish lodges, building survey project of the buildings have been drawn up. By using the data obtained from this research and building survey project, restitution and restoration projects of the Çamlıcalı Mehmed Efendi Tekkesi have been drawn up. First of all, for giving a sustainable function,“social centre”function has been given to the buildings. Interior plans of the buildings are tried to be not changed as posibble . Traditional timber frame system is suggested to build the buldings. In order to ensure confort today, modern materials such as polystren panels etc. are suggested to be used in the restoration project.