Bakteriyel selüloz üretiminde farklı karbon kaynaklarının değerlendirilmesi
Evaluation of different carbon sources on bacterial cellulose production
- Tez No: 222510
- Danışmanlar: PROF.DR. MELEK TÜTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Acetobacter xylinum, Bakteriyel Selüloz, Melas, Bacterial Cellulose, Acetobacter xylinum, Molasses
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Teknolojiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalımada, Acetobacter xylinum DSM 2325 kullanılarak bakteriyel selüloz sentezine farklı karbon kaynaklarının etkisi aratırılmıtır. Çalımanın ilk bölümünde klasik Hestrin Schramm besi yeri ile optimum fermantasyon süresi 10 gün olarak belirlenmitir. Daha sonra Hestrin Schramm besi yerindeki glikoz, aynı oranlarda fruktoz, mannitol, sakkaroz ve laktoz ile deitirilerek, 10 gün süreyle statik koullarda fermantasyon gerçekletirilmitir. Bu çalımanın sonunda en yüksek bakteriyel selüloz verimini veren karbon kaynaı fruktoz olarak belirlenmitir. Çalımanın son aamasında kompleks besi yeri olan melas ile bakteriyel selüloz sentezi gerçekletirilmitir. 20, 40, 60 ve 80 g/L balangıç eker konsantrasyonundaki melas çözeltileri ile 10 gün süreyle statik koullarda fermantasyon yapılmı, en yüksek verim balangıç eker konsantrasyonu 20 g/L olduunda elde edilmitir. Ancak melaslı besi yerinde elde edilen bakteriyel selüloz verimi, Hestrin Schramm besi yerinde elde edilen verime kıyasla daha düüktür.
Özet (Çeviri)
In this study using Acetobacter xylinum DSM 2325 effect of different carbon sources on bacterial cellulose production was evaluated. First of all, optimum time course for bacterial cellulose production was determined as 10 days. In defined Hestrin & Schramm medium different carbon sources are used instead of glucose. Among these carbon sources such as fructose, mannitol, sucrose and lactose, fructose gave the highest yield. In addition, bacterial cellulose production by Acetobacter xylinum using molasses medium was also carried out in static culture. 20, 40, 60 and 80 g/L initial sugar concentrations were evaluated. The maximum yield was obtained in 20 g/L initial sugar concentration. In molasses media containing 80 g/L initial sugar concentration, no bacterial cellulose production was observed. According to these results, molasses is not the efficient media for Acetobacter xylinum 2325.