Mikrokapsülleme yöntemiyle dokuma kumaşlara yeni özellikler katma olanakları
Possibilities of bring in new properties to woven fabrics by microencapsulation method
  1. Tez No: 222517
  2. Yazar: ERHAN ÇİMEN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. EMEL ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrokapsülleme, Faz degistiren malzemeler, Tekstilde ısı yönetimi, Microencapsulation, Phase change materials, Thermal management in textiles
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmada, kimyasal bir mikrokapsülleme yöntemi olan kompleks koaservasyon yöntemi kullanılarak, faz degistiren malzemelerin bir çesidi olan düz zincirli hidrokarbonlardan hekzadekan,oktadekan,nonadekan ve eykosan kapsüllenmistir. Üretilen bu mikrokapsüllerin sıcaklık zaman grafikleri aynı ortamda sabit ve ortalama hızlarla ısıtılan saf suya karsı bulunmus; kapsüllerin içerdikleri faz degistiren malzemelerin faz degisim sıcaklık degerleri arasında kapsüllerin sogurdukları enerji miktarı ve öz ısılarındaki degisim miktarı öz ısısı bilinen saf suya göre hesaplanmıstır. Kaplama yöntemi ile pamuklu bir dokuma kumasa katılan kapsüllerin performanslarının hesaplanmasında aynı anda ve aynı kosullarda ısıtılan kaplanmamıs kumasların ve mikrokapsüller ile kaplanmıs kumasların zamana baglı sıcaklık grafikleri kayıt edilmistir. Mikrokapsüllerin öz malzemeyi hapsetme oranı literatürde verildigi gibi öz malzemenin faz degisimi sıcaklıgı aralıgında mikrokapsülün sogurdugu enerji degeri öz malzemenin faz degisim entalpisine oranlanarak bulunmustur. Gerekli oranda malzeme kapsüllenebilmistir. Kaplanmıs kumasların öz ısı degerleri, zamana baglı sıcaklık degerleri kullanılarak kaplanmamıs kumasların öz ısı degerlerine oranlanarak zamana baglı hesaplanmıstır. Hesaplanan öz ısı oranlarının mikrokapsüllerin içerdigi faz degistiren malzemenin literatürde verilen faz degistirme sıcaklık aralıgında artarak dokuma kumasın termal özelliklerini iyilestirdigi tespit edilmistir.
Özet (Çeviri)
In this study, using complex coaservation method which is a chemical method of microencapsulation, one kind of phase change materials, linear hydrocarbons types; n-hexadecane, n-octadecane, n-nonadecane and n-eicosane are encapsulated. Produced microcapsules temparature-time graphics are found according to pure water which is heated permanent and average velocity. Between the phase change temparature of the microcapsules contains phase change material, capsules energy absorbtions and heat capacities are calculated by using the known value of pure water heat capacity. Calculating the perfromance of capsules which are added to a cotton woven fabric by the method of coating, recorded temparature-time graphics of coated and uncoated fabrics, which are simultaneously heated under same conditions, are used. Percentage of capsulation is calculated by the ratio of absorbed energy value of microcapsules in phase transition interval to that of latent heat capacity of core materials as mentioned in litrature. Considerable amount of materials could be capsulated. Coated fabrics heat capacities are calculated as a ratio between coated and uncoated fabrics heat capacity by using fabrics temparature values changing with time. It was shown by the calculated heat capacity ratios that the thermal properties of woven fabrics increased in between the temparatures of phase change corresponding to those given literature for microcapsulated phase change materials.