Buzdolabı kompresör yatakları için aşınmaya dayanıklı malzemelerin seçimi
Selection of wear resistant bearing materials for refrigerator compressors
- Tez No: 222516
- Danışmanlar: PROF.DR. KELAMİ ŞEŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Asınma, Sürtünme, Biyel, Yatak Dayanımı, Wear, Compressor, Connecting rod, Bearing strength
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bu yüksek lisans tez çalısmasında hermetik kompresördeki biyel-perno yatagı için kullanılabilecek alternatif malzemeler seçilmis ve bu malzemelerin kompresör asınma performansına etkileri incelenmistir. Alternatif biyel malzemesi olarak dört ayrı bilesimden toz malzeme hazırlanmıstır. lk olarak biyel malzemesi üzerine mangan fosfat kaplama deneyleri yapılmıstır. Kristal boyutu üzerinde en etkin faktör olarak Mn fosfat banyosunun Serbest Asit degeri belirlenmistir. Banyonun toplam asit degeri ile Serbest Asit degerinin karsılıklı etkilesimi ise ikinci derecede önemli, Toplam Asit degeri ise üçüncü önemli faktör olarak ortaya çıkmıstır. Asınma deneylerinde alternatif perno malzemesi olarak iki farklı çelik kalitesi kullanılmıstır. Bunlar DIN 100CrMn6 ve SAE 8620 çelik kaliteleridir. 100CrMn6 çelik numuneler su verme islemine tabi tutulmustur. 8620 kalite çelik numuneler ise ikiye ayrılmıs, bir bölümü su verme islemine tabi tutulmus, diger bölümü ise nitrürlenmistir. Bütün alternatif numune çiftleri deney tasarımı yapılarak farklı kombinasyonlarda, Falex Block on Ring (B.O.R.) test cihazında, R600a gaz ortamında asınma ve sürtünme deneylerine tabi tutlmustur. Deneylerde B.O.R. deney düzenegi parametleri, hareket açısı, sıcaklık, devir, süre, cisme etkiyen agrılık ve gaz basıncı sabit tutulmustur. Blok ve Halka asınmaları birlikte degerlendirildiginde en uygun malzeme çifti olarak ısıl islemli 100CrMn6 perno ? MnP kaplamalı %0.45C içeren halka çifti öne çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this master thesis alternative materials are chosen for connecting rod-pin bearings in hermetic compressors and the effects of these materials to compressor wear performance. Alternative connecting rods are prepared from four different powder compositions. These connecting rod materials are firstly used manganese and phosphate plating experiments. Free acid value of the Manganese phosphate bath on crystal dimension is determined as the most effective factor. The mutual interaction of the total acid value of bath and free acid value are of secondary importance whereas total acid value revealed as third significant factor. For wear experiments alternatively two different steel qualities are used as pin material. These are DIN 100CrMn6 and SAE 8620 steel qualities. 100CrMn6 steel samples are processed to quenching. 8620 quality samples are separated into two, one part is subject to quenching, the other part is nitrided. All alternative sample pairs are processed to wear and friction experiments in R600 gas environment in Falex Block on Ring (BOR) test machine in different combinations by making experiment designs. In the experiments BOR experiment set up parameters, movement angle, temperature, turn over, time, weight affecting the type and gas pressure are kept constant. When block and ring wears are evaluated together, thermal processed 100CrMn6 pin-Manganese phosphate plated ring pair with %0.45C is the most proper material pair.