Elastik zemine oturan iki yapıya sh dalgası etkimesi durumunda yapı-zemin-yapı etkileşim problemi
Problem of structure-soil-structure interaction for two structure that erected on elastic soil, subjecting to incident sh waves
- Tez No: 222541
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ABDUL HAYIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: SH Dalgası, Yapı-Zemin-Yapı Etkileşimi, SH Waves. Structure-Soil-Structure Interaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, ? geliş açılı düzlem SH dalgalarına maruz yarım uzay yüzeyinde boyutları ve birbirlerine olan uzaklıkları değişken, yarım daire kesitli temellere oturtulan iki istinat duvarının analizi yapılmıştır. Yapı-zemin-yapı etkileşimi, ? geliş açısının ve yapılar arasındaki mesafenin değişimine bağlı olarak incelenmiştir. Literatürde daha önce yapılan çalışmalar dolayısıyla yapı-zemin etkileşiminin doğası bilinmektedir. Daha önce Trifunac tarafından yapı-zemin etkileşim problemi incelenmiş, yerdeğiştirmelerin, ? geliş açısından bağımsız olduğu ispat edilmiştir. Çalışmamızda, binalar arasındaki mesafenin çok büyük olduğu durumlarda yapılar arasında etkileşim olmadığı, yerdeğiştirmelerin ? geliş açısından bağımsız olduğu, ikiz yapılar için bulunan sayısal değerlerin Trifunac tarafından tek yapı için elde edilen sonuçlarla aynı olduğu gösterilmiştir. Bu basit problemin analitik çözümü, daha sonra farklı geometriye sahip yapılara uygulanabilecek çözümlere öncülük edebilecek olması açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this study, two shear walls that are having changeable dimensions and between distance resting on the half-circular foundations and subjecting to SH waves having incident angle ? are analyzed. Structure-soil-structure interaction is investigated for change of incident angle ? and distance. Nature of structure-soil-structure interaction has been known due to previous studies in literature. Before, structure-soil interaction was investigated and displacements are independent of incident angle ? was demonstrated by Trifunac. In our study, there is no interaction between structures, displacements are independent of incident angle ? in case of the distance between structures is very high. Also results for twin structures are same as results for one structure are obtained by Trifunac. This simple problem? s analytical solution is important because it can lead new solutions for structures with different shapes.