Gıda vakumlama makinesi sisteminin buzdolabına adaptasyonu
Adaptation vacuum packaging system to refrigerator
  1. Tez No: 222540
  2. Yazar: SATI MUTLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VEDAT TEMİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Makine Mühendisliği, Food Engineering, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Vakum, Buzdolabı, Gıda, Paketleme, Saklama, Vacuum, Refrigerator, Food, Packaging, Preserving
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu projede gıda saklama yöntemlerinden biri olan vakumla paketleme sisteminin buzdolabı üzerine entegre edilmesi çalısılmıstır. Vakumlama sisteminin buzdolabı üzerine entegre edilmesindeki sebep ise, hem evlerdeki mutfaklarda kullanılan en yaygın beyaz esya ürününün buzdolabı olması, hem de gıdaların depolanması ve saklanması için kullanılan ürünün buzdolabı olmasıdır. Bu amaçla ilk olarak gıda vakumlama teknolojisi ile ilgili literatür ve Pazar arastırmaları yapılmıs, sistem ile ilgili patent arastırmaları yapılmıs ve çesitli gıda vakumlama makinaları üzerinde benchmark çalısmaları gerçeklestirilmistir. Vakumlama sistemi için kullanılan elemanlar üzerinde deneyler yapılmıs ve son olarak ta yapısal tasarım çalısmaları olusturulmustur. Yapısal tasarım çalısmaları sonucu olusturulan parçalar hızlı prototipleme yöntemi ile üretilmis ve buzdolabı kapagına entegreli halde 3 adet çalısır prototip yapılmıstır. Yapılan prototipler üzerinde performans ve terleme deneyleri yapılmıs ve olumlu test sonuçları elde edilerek proje basarılı bir sekilde sonlandırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this project, system of vacuum packaging method which is one of the food preserving method is adaptated on the refrigerator. First aim for doing this Project is that using vacuum packaging in houses generalizes in our country and providing lots of advantages to all of people about vacuum packaging. For doing this Project, firstly, literature and patent researches were done. Several of vacuum packaging machines were bought for benchmarking. Lots of tests are done about vacuum packaging system components. Lastly, structural design working is done about this new system. Designed parts of this system were produced to rapid prototype machine and three prototype of this adaptation system were done and actuated. Doing performance testing was done on these prototypes. Finally, this Project is finished successfully according to good test results.