Endüstri mühendisliği eğitiminde matematik ders içeriklerinin belirlenmesine bulanık AHP yöntemi ile çözüm önerisi
A fuzzy AHP solution approach to the determination of the mathematics courses syllabuses in the industrial engineering education
  1. Tez No: 222542
  2. Yazar: İLKAY GÜLTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET FAHRİ ÖZOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Eğitim ve Öğretim, Industrial and Industrial Engineering, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık AHP, Müfredat Geliştirme, Çok Ölçütlü Karar Verme, Fuzzy AHP, Curriculum Development, Multicriteria Decision Making
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma ?Endüstri Mühendisliği Eğitiminde Yöneylem Araştırması Baz Alınarak Matematik Ders İçeriklerinin Belirlenmesi? problemini bir çok ölçütlü karar verme problemi olarak ele alarak, öğretim elemanlarının görüşlerinin bölümlerin özgörev tanımına katılmasını hedeflemektedir. Çok ölçütlü karar verme probleminin çözümüne yönelik bulanık AHP metodu kullanılmıştır. Sonuç olarak, bulanık AHP metodu ile elde edilen ağırlık katsayılarının sadece alternatifler arasından birinin seçilmesi problemlerinde değil, farklı alternatiflerin hangi ağırlıklarla kullanılması gerektiğine yönelik problemlerde de kullanılabileceği, böylelikle müfredat geliştirme problemlerine analitik bir yaklaşım olarak kullanılabileceği görülmüş olmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study, aims to make the faculties? opinions be added to the departments mission, by way of taking up ?The Determination of the Mathematics Course Syllabuses in the Industrial Engineering Education from the Operations Research Perspective? problem as a multicriteria decision making problem. Fuzzy AHP is used as a multicriteria decision making approach. As a result, the weights found by Fuzzy AHP are not only used in alternative selection problems, but can also be used in the problems that interest in using different alternatives simultaneously. Consequently, Fuzzy AHP can be used as an analytical solution approach to solve curriculum development problems.