Helikopter tasarım sürecinde pilot koltuğu tasarım kavram hata türü ve etkileri analizi (HTEA)
Design concept failure modes and effects analysis in helicopter pilot seat design process (FMEA)
- Tez No: 222545
- Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: HTEA, kavram, tasarım, helikopter pilot koltugu, FMEA, concept, design, helicopter pilot seat
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalısmada, Ford'un Tasarım Kavram HTEA modeli en iyi kavramsal tasarım alternatiflerini seçmek ve/veya sistem tasarım sartnamelerine karar verebilmek amacıyla helikopter pilot koltuguna uygulanmıstır. Helikopter pilot koltugunun kapsamında oldugu Rotorlu Araçlar Tasarım ve Mükemmeliyet Merkezi'nde (ROTAM'da) süregelen DPT tarafından desteklenen ve TÜ Rektörlügü tarafından yönetilen helikopter projesinin temel hedefi, ülkemizde eksikligi çekilen belirli bir görevi tanımlanmıs olan bir hava aracının (helikopter) kavramsal tasarımından baslayarak detay tasarımını gerçeklestirmek ve bu tasarımın üretimini planlamak ve sertifikasyonunu sonuçlandırmak becerisinin kazanılmasıdır. Helikopter pilot koltugunda çıkabilecek olası arızaların ve ilgili sebeplerinin ele alınması ve çözümlenmesiyle, ürünün kalite, emniyet ve güvenilirligini saglamaya yönelik, kritik durumlarını ve zayıf noktalarını belirlemek için tasarımın kavram asamasında iken bir ekip tarafından analizi ve gerekli tasarım faaliyetlerinin gerçeklestirilmesi hedeflenmistir.
Özet (Çeviri)
In this study Ford?s Design Concept FMEA is implemented in helicopter pilot seat to determine the optimum concept alternatives and/or changes to system design specifications. Helicopter pilot seat design is part of the project that is supported by DPT (Turkish Government Planning Organization) and managed by ITU (Istanbul Technical University) rectorship HAGU“Havacılık Arastırma ve Gelistirme Projesi”(Aviation Research and Development Project) study which has the main aim of gaining ability to begin with making preliminary design than to make a detailed design of an aircraft (helicopter) which is defined for a specific mission, and to plan for production of this design and to finalize the certification process. Considering the potential failure modes and effects in the concept design of helicopter pilot seat, it is intended to analize and identify the critical points and characteristics important to product safety and regulatory conformance and customer quality in the early stages of concept design.