Tasarım uygulamaları sürecinde edim ve karar verme analizi
Analysis on act and decision making in design applications
- Tez No: 222546
- Danışmanlar: PROF.DR. NİGAN BAYAZIT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Tasarım, tasarım süreci, eskiz, algılama, karar verme, protokol analizi, kodlama sistemleri, Design, design process, sketching, perception, decision making, protocol analysis, coding systems
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Ürünleri Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Bu çalısma kapsamında, tasarımda problemlerin algılanması ve eskizler ile problemlerin somutlastırılarak incelenmesi yoluyla tasarım karar yapılarının ve olusumlarının daha iyi anlasılabilmesi amaçlanmıs, bu noktadan hareketle tasarımcıların karar bilesenlerini ortaya koyacak deneysel bir arastırma yapılmıstır. Tasarım alanında profesyonel olarak çalısmakta olan ve bunun yanısıra tasarım egitiminde aktif olarak görev almıs ve/veya almakta olan tasarımcılardan olusan bir deney grubunun üyelerinin karar süreclerindeki bilissel edimlerini belirleyebilmek ve tasarım sürecini inceleyebilmek için sesli düsünme (think-aloud) oturumunda altı tasarımcı üzerinde video kayıtları yapılmıstır. Tutanak analizi (protocol analysis) metodu kullanılmıstır. Bu çalısma ile ortaya çıkacak veriler ile tasarım sürecinin analiz edilebilir verilere dönüstürülerek tanımlanması, bu sürecin tekrar edilebilir bir modelinin olusturulabilmesi gibi ileride bu konularda yapılacak arastırmalara temel olması amacı güdülmektedir. Bu amaç dogrultusunda bu çalısmaya özel bir kodlama sistemi olusturulmustur. Bu arastırma sonucunda farklı tasarımcıların tasarım süreçleri karsılastırılmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this research to understand better the structure of design decisions and formations by the way of examining the problems as they are percept and are put into form with sketching. And from this point, an experimental research that will demonstrate the decision processes of the designers was made on six professional designer/educator. Think-aloud sessions were applied and separate recordings made with video. Protocol analysis method was used in order to examine the design process and to determine the cognitive acts in the decision process of the members of the experiment group which is formed of designers working as professionals in design area as long as they contributed or/and have been contributing actively in design education. With the data gathered as a result of this research, it is aimed to define the design process by transforming it into analysable data, to form a basis to the following researches that will take place about this subject in the future such as creating a repeatable model of this process. In this aim, a special coding system for this research was created. Results of six different designer?s design processes are compared.