Küçük ve orta ölçekli aile şirketlerinde kurumsallaşma
Institutionalization at small and medium scaled family firms
  1. Tez No: 222544
  2. Yazar: SEYFETTİN KAAN ALTINKAYNAK
  3. Danışmanlar: DR. HALEFŞAN SÜMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Aile Sirketleri, Kurumsallasma, Family Companies, Institutionalism
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalısmada, ülke ekonomilerinde önemli bir yer tutan aile sirketleri ele alınmıstır. Türkiyedeki ve dünya genelindeki aile sirketleri ile ilgili literatür taraması yapılarak bilgi toplanmıs, kıyaslar yapılarak karsılastıkları problemler ve bu problemlerin kurumsallasma ile iliskisi incelenmistir. Kurumsallasma konusu aile sirketleri açısından degerlendirilmis ve aile sirketlerinin sürekliligini saglayacagı, rekabet güçlerini artıracagı, ve büyümelerini kolaylastıracagı belirlenmistir. Aile sirketlerinden olusan bir örneklem üzerinde yapılan arastırma çalısmasıyla Kayseri Organize Sanayi Bölgesindeki aile sirketlerinin mevcut durumlarının tespiti ve kurumsallasma konusundaki tutumları degerlendirilmistir. Bulgular örneklemdeki sirketlerin literatürde önerilen yöntemlere ve kurumsallasmaya önem verdigini ortaya koymustur. Ancak kurumsallasma süreci ile ilgili adımlar için gerekli stratejilerin planlanmasında ve uygulanmasında güçlük çektikleri saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study the family companies which take important place for economy of any country are investigated. First a literature review about the family companies all over the world especially the ones in Turkey is introduced. During this period information was collected, comparisons were made, the problems encountered and the relationship between those problems and the institutionalization were figured out. The level of institutionalization for family business is evaluated and it is determined that the institutionalization provides continuity, competitive advantage and growth. Several family firms had been established in Kayseri Organized Industrial Zone were requested to take the survey, which is a part of this study, about determining their current situation and their attitude of institutionalization. The data collected by the survey is analyzed and then evaluated. The results show that even though the companies participated in the survey are paying attention to the methods proposed by the literature and the institutionalization, they faced with problems planning and applying the strategies required by institutionalization process.