Dayanıklı model öngörülü kontrol
Robust model predictive control
- Tez No: 222561
- Danışmanlar: PROF.DR. LEYLA GÖREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Kimya Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dayanıklı Model Öngörülü Kontrol, Dogrusal Matris Esitsizlikleri, MPC, LMI, Robust Model Predictive Control, Linear Matrix Inequality, MPC, LMI
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Model Öngörülü Kontrol için hali hazırdaki yöntemlerin ana problemi modelbelirsizliklerine karsı basa çıkabilme yeteneklerinin olmayısıdır. Bu çalısmada, problemformülü içine model belirsizliklerini katabilen dayanıklı bir MPC yaklasımı ortayakonulacaktır. Giris, çıkıs sınırlamaları ve parametrik belirsizlikler altında sonsuzufuklu bir amaç ölçütünün üst sınırını minimum yapan MPC problemi, konveks LMItemelli optimizasyon problemine indirgenir. Bu da sonsuz amaç ölçütünün en kötüdurumunu minimum yapan bir durum geri besleme kontrol kuralı olusturularak yapılır.Birinci dereceden ölü zamanlı gecikmeli sistemler için, geleneksel dayanıklı MPCproblemi; set-noktası izleme, durumları sadece giris ve çıkıslar ile ifade edilebilengenisletilmis durum uzayı, kalıcı durum hatasını engelleyen entegral alıcı modelmetotlarını içererek genisletilmistir. Örnekler ve gerçek zamanlı deney yapılarakDayanıklı MPC Kontrolörü tasarlanmıstır. Son olarak da sonuçlar ortaya konmustur.
Özet (Çeviri)
Main disadvantage of current design techniques for model predictive control (MPC) istheir inability to deal with plant model uncertainty. In this study, an approach forrobust MPC synthesis which allows explicit incorporation of the description of plantuncertainty in the problem formulation is represented. MPC problem of minimizing anupper bound on the infinite horizon objective function, which is subject to constraint onthe input and parameter uncertainty, is reduced to a convex LMI-based optimizationproblem. This is done by denoting state-feedback control law which minimizes a ?worstcase''infinite horizon objective function. For First Order-Dead Time process,traditional Robust Model Predictive Control problem is extended the method of setpointtracking, extended state-space model whose state vector is shown on only inputoutputrepresentation, integrator model to prevent steady state error. Robust MPCController is designed with examples and real time experiment. Finally, conclusions arepresented.