Türkiye akarsularında mevsimsel trend analizi
Seasonal trend analysis in the streamflows of Turkey
- Tez No: 222636
- Danışmanlar: PROF.DR. BİHRAT ÖNÖZ, PROF.DR. EMİNE BEYHAN YEĞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: klim Değisimi, Mevsimsel Trend, Homojenlik, Mann-Kendall, Climate Change, Seasonal Trend, Homogenity, Mann-Kendall
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bir rastgele değiskenin değerlerinde zamana bağlı olarak azalma ya da artma olmasına trend denir. Akarsuların su miktarlarındaki trendin incelenmesi su kaynaklarının planlanması ve isletilmesi açısından son derece önemlidir. Bu değisimin belirlenmesi amacıyla çesitli arastırmalar yapılmaktadır. Akım trendlerinin belirlenmesinde parametrik ya da parametrik olmayan testler uygulanır. Parametrik testler verilerin normal dağılıma uygun olması halinde iyi sonuçlar verir. Parametrik olmayan testler ise toplumun rastgele değiskeninin dağılımından ve parametrelerinden bağımsızdırlar. Bu testler verilerin düzenlenmis örnekteki sıraları ile ilgilidir. Dağılımların genellikle normal olmaması nedeniyle parametrik olmayan testlerle çalısmak daha iyidir.Bu çalısmada Türkiye'nin 26 akarsu havzasından 24'üne ait toplam 108 akım gözlem istasyonuna ait aylık ortalama akım verileriyle çalısılmıstır. ?lk asamada bu verilere parametrik olmayan Mevsimsel Mann-Kendall testi uygulanmıstır. ?kinci asamada verilere mevsimsel trendlerin homojenliği için ?2 testi uygulanmıstır. Son asamada ise havza bazında trend analizi yapılmıstır.Türkiye'deki akarsularda azalan yönde trend gözlenmistir. Bu gözlem Türkiye'nin batı, orta ve güney bölgelerinde söz konusudur. Türkiye'nin kuzeyinde ise önemli bir değisim söz konusu değildir. Havza bazında yapılan analizde de trend gözlenmistir.
Özet (Çeviri)
Trend is a change (decrease/increase) of the values of a random variable. It is very important to determine the trend of the amount of water in the rivers in different periods of time for suitable planning and management of the water resources. There are different works to determine this change. For the determination of streamflow trends, parametric and nonparametric tests have been used. If data fit to normal distribution, parametric tests give good results. Nonparametric tests are independent of distribution and parameters of a random variable. These tests are related to the ranks in the arranged sample of the data. Generally, the distributions are not normal. So the use of nonparametric tests give good results. In this study, firstly, Seasonal Mann-Kendall test, which is a nonparametric test, has been applied to the mean monthly flow data of 108 stations in 24 basins in Turkey. Secondly, ?2 test has been applied to the data for the homogenity of seasonal trends. Finally, the trend analysis on basin basis has been applied to the data. The Seasonal Mann-Kendall test showed, that the mean monthly flow data of Turkey in the west, middle and south regions show a trend in the decreasing direction. In the north region of Turkey, there is not an important change. Also the analysis on basin basis shows a trend.