Çok katlı çelik bir hastane binasının eurocode 3'e göre çerçeve kusurları dikkate alınarak karşılaştırmalı boyutlandırılması
Comparative design of a multistory steel hospital structure according to the eurocode 3 and frame imperfection
- Tez No: 222652
- Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLİZ BAYRAMOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Çelik yapılar, Eurocode 3, Çerçeve kusurları, Steel structures, Eurocode 3, Frame imperfection
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yüksek lisans tezi olarak hazırlanan bu çalısmada çok katlı çelik bir hastane binasının EC 3'e göre statik hesabı ve dizaynı yapılmıstır. Sistemin statik hesabının yapılmasında bilgisayar programlarından faydalanılmıstır. Statik hesap Eurocode 3 yönetmeligine göre yapılmıstır ve esdeger deprem yükü yöntemi esas olarak alınmıstır. Kesit etkileri bilgisayar verilerinden alınarak, tasıyıcı elemanlarda en elverissiz yükleme durumları için mukavemet dayanımları kontrol edilmistir. Dizayn kriterleri olarak deplasman sınırları da göz önünde bulundurularak hesaplar yapılmıstır. Bu sebepten bazı durumlarda kesit gerilmeleri düsük degerlerde olmasına karsın deplasman kosullarını saglayacak kesitlerin seçilmesine dikkat edilmistir. Döseme kirisleri için karsılastırmalı olarak çesitli alternatifler denenmistir. Ayrıca sistemde çerçeve kusurları da göz önünde bulundurularak yeniden bir çözüm yapılmıstır ve çerçeve kusurlarının kesitleri boyutlandırmadaki etkisi irdelenmistir. Sonuç olarak bina deprem ve rüzgar yüklerini ve diger tüm etkileri yönetmeliklerde verilenler dogrultusunda karsılayacak biçimde tasarlanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, prepared as a M.S thesis, the static calculation of a multistory steel structure has been made according to Eurocode 3. Computer aid has been used for static calculations. Equivalent earthquake load method has been used for earthquake analysis. Inner forces taken from program analysis output. The strength resistance of the all members have been checked according to the critical combinations. The designing of the member have been made by concerning displacement conditions. Because of this reason, sometimes the member stress ratio is lower than expected. There are a lot of alternatives for the floor beams. Besides, second solution has been done for the initial frame imperfection, and observed that what is the effect of initial frame imperfection on load bearing system. As a result, the hospital building has been designed able to resist to earthquake, wind and all the other effects according to the standarts.