Rötre azaltıcı katkı maddeleri
Shrinkage reducing admixtures
- Tez No: 222653
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET ALİ TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rötre Azaltıcı Katkı Maddeleri, Beton ve Harç Fazında Rötre, Shrinkage Reducing Admixture, SRA, Shrinkage in Concrete and Mortar Phase
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalısmanın amacı rötre azaltıcı katkıların beton özelliklerine etkilerini incelemektir. Çalısmada iki farklı rötre azaltıcı katkı maddesi kullanılarak iki farklı su/çimento oranında beton ve harç numuneler ile bunları kontrol amaçlı katkısız beton ve harç numuneler üretilmistir. Numuneler üretimden sonra kür uygulanmadan sabit rutubette bekletilmistir. Beton numunelerin mekanik özelliklerini incelemek için elastisite modülü ve basınç dayanımı testleri yapılmıstır. Harç fazındaki numunelerin agırlık kayıpları ölçülerek rötre ile buharlasma arasındaki iliski incelenmistir. Rötre azaltıcı katkı maddeleri beton ve harç fazında rötreyi önemli ölçüde azaltmıstır. Buna karsın basınç mukavemetinde bir miktar düsüs gerçeklesmistir. Katkılı ve katkısız beton numunelerin elastisite modüllerinde önemli ölçüde bir fark olmamıstır. Katkılı harç numunelerde daha fazla agırlık kaybına karsın daha az rötre gerçeklesmistir.
Özet (Çeviri)
The main objective of this study was to investigate the effects of shrinkage reducing admixtures on the properties of concrete. Concretes with two water/cement ratios and also their mortar phases were produced by using two different shrinkage reducing admixtures. Concretes and mortars without these admixtures were also produced for control purpose. After demolding, specimens were subjected to drying in fixed humidity without any curing. Due to studying mechanical properties of concrete specimens, modulus of elasticity and compressive strength tests were done. Weight loss in mortar phase was measured in order to investigate the relation between shrinkage and evaporating. Shrinkage reducing admixtures significantly reduced the shrinkage. On the other hand, a slight reduction in compressive strength was measured. There was no significant difference in the modulus of elasticity of specimens with and without admixtures. In spite of much weight loss in the mortar specimens incorporated admixtures, they have less shrinkage deformation.