Kompozit malzemelerde elyaf burkulmasının sayısal olarak incelenmesi
Analytical analysis of fiber buckling in composite materials
- Tez No: 222678
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HALİT SÜLEYMAN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uçak Mühendisliği, Aircraft Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozit Malzeme, Elyaf, Burkulma, Composite Materials, Fiber, Buckling
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu çalısmada kompozit malzemelerdeki elyafların burkulması incelenmistir. Yapılan benzer konudaki literatür arastırmasının ardından, tek taraftan sabitlenmis elyaflara uygulanan yükün sonucunda olusan burkulma analizi, ANSYS programı yardımıyla arastırılmıstır. Öncelikle bor-elyaf için 3 boyutlu ve tek boyutlu modeller olusturulmus, bu modellere uygulanan kuvvetler sayesinde burkulma için gerekli olan kritik yükler elde edilmistir. Bu kritik yükler ayrıca teorik hesaplamalarla elde edilen verilerle karsılastırılmıs ve yapılan çalısmanın dogrulugu ve hata payı incelenmistir. Daha sonra yine üç boyutlu olarak cam elyaf ve karbon elyafların ANSYS programı yardımıyla analizleri yapılmıs ve aynı sekilde teorik olarak elde edilen veriler karsılastırılmıstır. Cam elyaf, karbon elyaf ve bor elyaf için serbest titresim analizleri yapılmıs, elde edilen sebest titresim frekansları karsılastırılmıstır. Elyafın tek basına incelenmesinin ardından, bor-elyaf bir matris içine konularak elyafın matrisle beraber bir yüke maruz kaldıgı durumlardaki burkulması incelenmistir. Bu analizde elyaf ve matrisin dügüm noktaları birbirleriyle birlestirilmis ve matris yük uygulanan yüzeyi hariç tüm yüzeylerinden sabitlenmis ve sadece alt yüzeyi sabitlenmis olarak iki farklı çözüm yapılmıstır. Daha sonra matris içerisine dört adet bor elyaf konularak dörtlü elyafmatris sistemi analizi yapılmıstır. Ardından matris yerine yay sistemi yerlestirilerek elyafın yaylar yardımıyla bir elyaf-matris sistemi gibi hareket edip etmedigi arastırılmıs ve sabitlenerek analiz yapılarak sonuçlar incelenmistir.
Özet (Çeviri)
This study is conducted on buckling of fibers in composite materials. After the similar literature research, buckling analysis of fibers, which are constrained at one end, are done with the help of ANSYS program. First, one dimensional and three dimensional models are created for boron fibers and the critical buckling loads are determined. These critical loads are also calculated theoretically and comparisons are made. Later on, three dimensional carbon fiber and glass fiber analyses are made with ANSYS program. Theoretical critical buckling loads are calculated similarly. Free vibration analyses for glass fiber, carbon fiber and boron fiber are done and compared. After analyzing fiber on its own, a boron fiber is put in a matrix and the critical loads are analyzed. In this analysis, two different solutions are made, firstly, all the surface areas except the one which the load is applied are constrained and secondly, only one area at the bottom is constrained. In another analysis, four boron fibers are put in a matrix and the solution is done with ANSYS program. Later, instead of using a matrix, springs are used in order to examine if the fiber-spring system acts like a fiber-matrix system and the results are compared.