Kuşburnu bitkisinde spektrofotometrik yöntemle askorbik asit tayini
Determination of ascorbic acid in rosehip by spectrophotometric method
  1. Tez No: 222679
  2. Yazar: AYÇA KARASAKAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BİRSEN DEMİRATA ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kusburnu, Antioksidan, Askorbik asit, Rosehip, Antioxidant, Ascorbic acid
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Bütün canlı dokularda bulunan askorbik asit vücutta birçok kimyasal tepkimenin normal olarak yürümesi için gereklidir.Dogada yaygın olarak bulunan bu vitaminin en zengin kaynakları taze meyve ve sebzelerdir.Dıs etkenlerin bu vitaminin dokulardaki durumunu etkilememesi bireyin gereksinimini arttırmaktadır.Kullanım sahası oldukça genis olan bu vitamin oksijen tutma özelligine sahip olması özelliginden dolayı yirmi yıldan beri antioksidan olarak kullanılmaktadır.Antioksidan , yaglarda serbest radikal zincir reaksiyonlarını engellemek ve yagların oksidasyon stabilitelerini artırmak amacıyla özellikle gıda sektöründe genis uygulama alanı bulmustur.Ucuzlukları ve yüksek stabiliteleri nedeniyle BHT, BHA, TBHQ gibi sentetik antioksidanlar gıda maddesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.Ancak son yıllarda sentetik katkı maddelerinin zehirli olmaları ve yan etkileri konusunda süphelerin olusmasından dolayı dogal kaynaklardan antioksidan eldesi yolları arastırılmaya baslamıstır..Dogal antioksidan kaynakları, baharatlar, sifalı bitkiler, çay, enzim, protein, çesitli sebze ve meyvelerdir. Bu çalısmanın amacı, ülkemizde bitki çayı-ilaç olarak yaygın kullanılan kusburnu bitkisindeki toplam antioksidan miktarını, aynı laboratuvarda gelistirilen tayin yöntemiyle (CERAC yöntemiyle) belirlemektir.
Özet (Çeviri)
Ascorbic Acid that is in all living tissues is necessary for many chemical reactions to be carried out as normal. The central source of this vitamin abundantly found in nature is fresh fruits and vegetables. Since external factors do not affect the position of that vitamin, it is vital for human beings to have it. This vitamin?s having a wide habitat and it is special characteristics that enables it to keep oxygen, it has been used as and antioxidant for twenty years. Anti-oxidants are widely used in food sector because they can be used to prevent reactions in free radical chains and to increase fats? oxidation stabilities. Their being cheap and having high stability, synthetic anti-oxidants such as BHT, BHA, and TBHQ are frequently used for food. But, in recent years since there have occurred some suspicions about synthetic additives, their side-affects and being poisonous, a new search for natural acquisition of anti-oxidants has started to take place. Some natural antioxidant sources are spices, some plants, teas, enzymes, proteins and certain vegetables and fruits. This working intends to determine rosehip's total antioxidant's amount by CERAC method new being improved method in the same as laboratory. Rosehip is used as plant's tea and drug.