Silindirik depolama tanklarında çalkantı nedeniyle oluşan iç basınçların azaltılmasına yönelik gövde perdelerinin tasarımı
Design of annular baffles for suppressing the sloshing pressure in cylindirical storage tanks
- Tez No: 222695
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NECATİ ERDEM ÜNAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gemi Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Marine Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sıvı Çalkantısı, Tank İçi Perde Düzenlemesi, Tanklarda Basınç Dagılımı Analizi, Liquid Sloshing, Baffle arrangement in a tank, Analysis of pressure distribution in a tank
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
Belirli doluluk oranlarında sıvı ihtiva eden, gövde perdelerine sahip silindirik tankların, bir deney düzenegi kullanılarak taban çap ekseni etrafında periyodik olarak dönme hareketine tabi tutulması ile olusan çalkantı hareketini incelemek için bir seri deneyler yapılmıstır. Üç ayrı doluluk oranı, iki ayrı dönme açısı, 7 ve 9 ayrı dönme frekansı uygulanarak dört ayrı perde düzenlemesine sahip tank için yapılan deneylerde, 60 saniyelik bir sürede duragan sıvı yüzeyi üzerindeki bir noktada sıvı seviye degisimi ölçümleri yapılırken tankın kenar yüzeyindeki dokuz ayrı noktada da basınç ölçümleri yapılmıstır. Bu ölçümler kaydedilerek aralarından en yüksek sıvı seviyesi degisimi ile en büyük basınç degerleri bulunmus ve bu degerlerin dönme frekansları ve dönme açılarına göre degisimleri incelenmistir. Ayrıca, perdeli olarak tasarlanan durumların perdesiz durumdaki en yüksek sıvı seviyesi degisimine ve en büyük basınç degerlerine etkisi de incelenmistir. Denenen dört perde düzenlemesi arasından en yüksek sıvı seviyesini ve en büyük basınç degerlerini en çok düsüren perde düzenlemesi arastırılmıs ve bazı önerilerde bulunulmustur.
Özet (Çeviri)
A series of experiments are carried out, for partially filled cylindrical tanks with baffles, by using an experimental setup in order to investigate liquid sloshing. Three different fill ratios, two different roll angles, 7 to 9 different roll frequencies are used in the experiments. During the experiment the tank, which has four different baffle configurations, is forced to roll periodically about its base diameter while the change in the liquid level at a point on the still liquid surface and the pressure values at nine different points on the tank wall are measured and recorded for 60 seconds. From these recorded measurements the highest liquid level change and the highest pressure values are found and the variation of these extreme values with respect to the roll frequencies and roll angles are examined. Additionally, the effect of baffle configurations on the highest liquid level change and the highest pressure values of the unbaffled tanks are examined. Amongst the examined four different baffle configurations, the configuration, which satisfactorily reduced the highest liquid level change and the highest pressure values, is searched for and some recommendations are made.