Bir örme konfeksiyon işletmesindeki fire ve maliyetleri üzerine bir araştırma
Wastage and wastage cost for a knitting apparel company
- Tez No: 222724
- Danışmanlar: PROF.DR. FATMA KALAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Örme Konfeksiyon, Fire, Fire Maliyeti, Knitting Apparel, Wastage, Wastage cost
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 217
Özet
Türk sanayi endüstrisinde önemli bir yere sahip olan tekstil ve hazır giyim sanayi için, 2005 yılında kotaların kaldırılması, yadsınamayacak etkilere neden olmustur ve tekstil sektöründe yasanan bu sıkıntılar, Türk ekonomisinin yanı sıra Türk toplumsal yasamında da derin etkilere sahiptir. Bu sorunların önemli bir kısmı, uygulanan para ve kur politikalarından dolayı ulusal paramızın çok degerli olmasından, enerji maliyetlerinin yüksek olmasından ve istihdam üzerindeki agır vergi yükünden kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar karsısında tekstil ve konfeksiyon sanayi birim maliyetleri düsürmek için, üretim asamalarında yasanabilecek kalite sorunlarını azaltmaya çalısmaktadır. Bu kalite sorunlarının minimuma indirgenmesiyle, firelerin azaltılması saglanılmaya çalısılmaktadır. Bu çalısmada ise, bir örme konfeksiyon isletmesinde boyahane ve imalat asamalarında olusan fireler ve fire maliyetleri incelenilmeye çalısılmıstır.
Özet (Çeviri)
Elimination of quotas in 2005 has triggered a restructuring of existing patterns of textile industry and a result of this Turkish textile industry which has an important place in Turkish industry has also been effected. This problems not only has effected Turkish economy but also Turkish social life. The most important reasons of these problems are rate of exchange in Turkey, high energy costs and also high taxes which are used for employment. To overcome these problems, companies have begun to reduce unit costs by minimizing the quality problems they may have. By minimizing quality problems, the wastage cost is being tried to be decreased. In this thesis, it has been tried to investigate, the amount of wastage and wastage cost comes into being in dyehouse and production units of a knitting apparel export company.