Elastik zemine oturan çelik lif donatılı beton plakların sayısal analizi ve deneysel gerçekleme
Numerical analysis and experimental verifying of steel wire reinforced concrete ground slabs on elastic sub-base
- Tez No: 222728
- Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Elastik zemin, Çelik tel, Plak, Sonlu elemanlar, Elastic Subbase, Steel Fibre, Ground Slab, Finite Elements
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Deprem Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalısmada, çelik lif donatılı plakların, değisik yatak katsayılarına sahip zeminler üzerinde, tasıt yükü, makine yada raf ayağını temsil eden tekil yük etkisi altındaki davranısları ve göçme yükleri belirlenmistir. Yapılan bu deneysel çalısma, tam ölçekli olarak 3,0 x 3,0 x 0,15 m boyutlarında hazırlanmıs 3 adet plakla sürdürülmüstür. Deney plaklarında donatı olarak 25 kg/m3 çelik lif kullanılmıstır. Tüm plak numunelerinde kullanılan beton sınıfı aynıdır ve C30'dur. Plak zemini olarak gevsek kum, orta sıkı kum ve sıkı kum zemin tiplerini olusturmak üzere sırasıyla Floormate 200 SL-T, Roofmate 300 SL ekstrude polistiren köpük levhalar ve kauçuk levhalar kullanılmıstır. Plaklar merkezinden 0,15 x 0,15 boyutlarındaki çelik levha üzerinden belirli yük kademelerinde, göçme yüküne kadar yüklenmistir. Plak üzerindeki 16 noktaya yerlestirilen 1/1000 mm hassasiyetinde ölçüm yapan transducerler yardımıyla yerdeğistirmeler ölçülmüstür. Deneysel çalısmadan elde edilen sonuçları karsılastırmak amacıyla, sonlu elemanlar yöntemini kullanan ANSYS programı ile plaklar modellenerek doğrusal olmayan çözüm yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Aim of MSc thesis study is to investigate behavior and subsidence loads of slabs prepared in change of steel wire rate and reinforcement type on subbase with bed modulus that vary caused by single load representing vehicle load or shelf leg. Emperimental study made herein has been performed with 3 slabs of dimensions 3.0 x 3.0 x 0.15 m at full scale. Slabs used in experiment have been reinforced by 25kg/m3 steel. Classification of concrete has been the same for all slab samples and choosen as C30. Floormate 200 SL-T, Roofmate 300 SL type extruded polystyrene sheets and rubber sheets have been used to produce 3 types of soil. Loading has been made on slabs up to subsidence load rate over steel plate of dimensions 0,15 x 0,15 from the center. Displacement has been measured through transducers of 1/1000 mm accuracy, placed over 16 separate points on the slab. In order to provide comparison between results attained from experimental work, nonlinear solution has been achieved by modeling slabs through ANSYS Program, using the finite elements method.