Elastik zemine oturan çelik lif donatılı ve çelik hasır donatılı beton plakların sayısal analizi
Numerical analysis of steel wire reinforced and welded wire fabric reinforced concrete ground slabs on elastic sub-base
  1. Tez No: 223246
  2. Yazar: MUSTAFA AKBABA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. METİN AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çelik Tel, Çelik Hasır, Plak, Elastik Zemin, Steel Fibre, Welded Wire Fabric, Ground Slab, Elastic Subbase
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalısmada, çelik lif ve hasır kullanılarak hazırlanan plakların, degisik yatak katsayılarına sahip zeminler üzerinde, tasıt yükü, makine ya da raf ayagını temsil eden tekil yük etkisi altındaki davranısları ve göçme yükleri belirlenmistir. Yapılan bu deneysel çalısma, tam ölçekli olarak 3,0 x 3,0 x 0,15 m boyutlarında hazırlanmıs 2 adet plakla sürdürülmüstür. Deney plaklarında donatı olarak 15 kg/m3 çelik tel ve Q 188/188 tipi çelik hasır kullanılmıstır. Tüm plak numunelerinde kullanılan beton sınıfı aynıdır ve C30'dur. Plak zemini olarak 120mm kalınlıgında, 200 slt floormate ekstrüde polistiren köpük levhalar kullanılmıstır. Zemin yatak katsayısı 0,0175N/mm2. Plaklar merkezinden 0,15 x 0,15 boyutlarındaki çelik levha üzerinden belirli yük kademelerinde, göçme yüküne kadar yüklenmistir. Plak üzerindeki 16 noktaya yerlestirilen 1/1000 mm hassasiyetinde ölçüm yapan transducerler yardımıyla yerdegistirmeler ölçülmüstür. Deneysel çalısmadan elde edilen sonuçları karsılastırmak amacıyla, sonlu elemanlar yöntemini kullanan ANSYS programı ile plaklar modellenerek dogrusal olmayan çözüm yapılmıstır.
Özet (Çeviri)
Aim of this MSc thesis study is to investigate behavior and subsidence loads of slabs prepared with steel wire and welded wire reinforcement type on subbase with bed modulus that vary caused by single load representing vehicle load or shelf leg. Emperimental study made here in has been performed with 2 slabs of dimensions 3.0 x 3.0 x 0.15 m at full scale. Slabs used in experiment have been reinforced by 15kg/m3 steel wire and welded wire fabric of type Q188/188. Classification of concrete has been the same for all slab samples and choosen as C30. 120 mm of extruded polystyrene foams have been used in order to achieve bed modulus of 0,0175 N/mm2 for slab background. Loading has been made on slabs up to subsidence load rate over steel plate of dimensions 0,15 x 0,15 from the center. Displacement has been measured through transducers of 1/1000 mm accuracy, placed over 16 separate points on the slab. In order to provide comparison between results attained from experimental work, nonlinear solution has been achieved by modeling slabs through ANSYS Program, using the finite elements method.