Envanter yönetimi için maliyet parametrelerinin hesaplanması: Otomotiv sektöründe bir uygulama
Evaluation of cost parameters for inventory management: The application in automotive industry
- Tez No: 222744
- Danışmanlar: PROF.DR. DEMET BAYRAKTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Stok, Envanter Yönetimi, Stok Maliyetleri, Matemetiksel Model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Envanter, isletmelerin talep belirsizlikleri, ekonomik ölçek gibi kısıtlardan dolayı ellerinde tutmak zorunda oldugu hammadde ve mamullerin toplamıdır. sletmeler bir yandan kredi kaynakları ile borçlanırken, diger yandan da yüksek envanter yükleri ile yasamaktadırlar. Bu bir çeliskidir. sletmenin sermayesinin bu gibi katma deger yaratmayan noktalarda baglı olması, nakit akıstaki problemlere, ürünün durduk yerde maliyetsel olarak negatif yönde degerlenmesine, artan maliyetlerin de satıs miktarında azalma olarak firmaya yansımasına neden olmaktadır. Yapılan stok kontrolleri ve talep tahminleri dogrultusunda edinilen bilgilere dayanarak ne zaman ve ne kadar stok gerektigi sorularına cevap arayan envanter yönetimi faaliyetleri, stok maliyetleri ile hizmet düzeyi arasında bir denge kurmaya çalısır. Literatür arastırması ile, stok kavramının esasları ortaya konularak, envanter yönetiminin temel ilkeleri açıklanmakta, toplam envanter maliyetini olusturan maliyet bilesenleri anlatılmakta ve envanter yönetimi için maliyet parametrelerini olusturan faktörler üzerinde yogunlasılmaktadır. Bu çalısma ile birlikte, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren firmanın envanter yönetimi için maliyet parametrelerinin hesaplanması amacıyla matematiksel modelleme ile bir karar destek sistemi gelistirilmistir. Modelin çözümlenmesi sonucu gerçekçi degerlerin hesaplandıgı pilot uygulama gösterilmistir.
Özet (Çeviri)
Inventory is the summation of products which firms should have in stocks due to some restrictions such as demand uncertainties and economies of scale. When firms are getting into debt by credits resources, they subsist also with high inventory loads. The dependency of the capital of firms at such a point on which does not create value added, causes problems on cash flow, decreases in the value of product and increases costs for firms. According to the effective stock controls, the inventory management activities which search answers to the questions of when and how much stock is required try to establish a balance between the stock costs and service level. By the literature research, the basic concepts of stocks are mentioned, the principles of inventory management are examined, the cost components of inventory control are described and intensified on the factors which form the cost parameters. With this study, for the purpose of evaluating the cost paramaters for inventory management of firm operating in automotive sector, a decision support system is built by the help of mathematical modelling. After the model is solved the calculations of realistic values are showed. Keywords : Stock, Inventory Management, Stock Costs, Mathematical Model