Temel takviye yöntemleri ve uygulamadan örnekler
Underpinning of building foundation
  1. Tez No: 222766
  2. Yazar: KEMAL BAŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET SAĞLAMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Temel takviyesi, Mini kazıklar, Jet Grouting, Underpinning, Micro Piles, Jet Grouting
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zemin Mekaniği ve Geoteknik Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmada, temel takviyesinin genel ve özel tanımlarının yapılmasının ardından, temel takviye yöntemleri hakkında ayrıntılı literatür araştırması yapılmış, bu yöntemlerin birbirlerine göre üstünlük ve zayıflıkları ele alınmış, uygulama alanları hakkında detaylı açıklamalar yapılmış ve günümüzde ulaştıkları gelişmelerden bahsedilmiştir. Ayrıca bir temel takviyesi çalışmasının aşamaları, ön inceleme, yapısal incelemeler ve geoteknik incelemeleri içerecek şekilde detaylı olarak anlatılmıştır. Temel takviyesi uygulamalarına örnek olarak, 1999 Marmara depreminden sonra hasar tesbitleri yapılmış olan bir okul yapısının mini kazık yöntemi ile takviye edilmesi ile yenileme yapılmasına karar verilmiş olan ve sismik güçlendirilmesi kapsamında temellerinin incelenmesi sonucunda geleneksel yöntemler ile temel kesitlerinin büyütülmesine karar verilen bir otel binasına ait uygulamalara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, after providing the general and specific definitions of underpinning, a detailed literature review related to the various underpinning methods has been given, the comparison of the methods taking into their strengths and weaknesses, detailed explanations about the application areas, and the extent to which the underpinning methods have improved have been discussed. Moreover, the steps of an underpinning project including pre-investigation, structural investigations, and geotechnical investigations have been explained. As examples from the application, a school building which has been underpinned by means of micro piles after 1999 earthquake, and a hotel building for which renovation process has been decided and for which in the framework of seismic strengthening the extension of the foundation details has been decided by applying the conventional methods are provided.