Ihlara kasabasının zemin özelliklerinin jeolojik-jeoteknik-jeofizik yömtemlerle incelenmesi
Examination of ground characteristics of ihlara town (Aksaray) using geological-geotechnical-geophysical methods
  1. Tez No: 222771
  2. Yazar: NURCAN ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ÇOPUROĞLU, Y.DOÇ.DR. TEKİN YEKEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Jeoloji Mühendisliği, Geophysics Engineering, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ihlara, Jeofizik, Jeoteknik, Ihlara, Geophysics, Geotechnics
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
Bu çalışma ?Ihlara Kasabasının Zemin Özelliklerinin Jeolojik ?Jeoteknik-Jeofizik Yöntemlerle İncelemesi? projesi ile ilgili olarak yapılan çalışmaları ve değerlendirmeleri kapsamaktadır. İnceleme alanında yapılan çalışmalar jeolojik, depremsellik, morfolojik, jeoteknik, jeofizik değerlendirmeleri içermekte olup bu değerlendirmeler zemin karakterizasyonu çalışmalarınıkapsamaktadır. Bu çalışma saha ve büro çalışmalarıolmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Büro çalışmalarıkapsamında inceleme alanıile ilgili tüm veriler toplanmış, bölgede yapılan jeolojik haritalar ve sayısal veriler incelenmiştir. Arazi çalışmalarıkapsamında, temel sondaj çalışmaları, araştırma çukurlarıve jeofizik yöntemler kullanılarak inceleme alanının jeoteknik özellikleri belirlenmiştir. Zemin türleri sınıflandırılmışve bunların dayanımı, sıkılık özellikleri incelenmiş, zeminin saha içindeki dağılımlarıbelirlenmiş, Ihlara Kasabasıve dolaylarının, yerleşim alanının morfolojik ve jeoteknik özellikleri belirlenmiştir. Yapılan incelemelerde inceleme alanının; Zemin grubu B( tüf ve aglomera gibi gevşek volkanik kayaçlar ,yerel Zemin sınıfı: Z2 (h1>15m. olan B grubu zeminler) Buna göre S (Vs) dalga hızı700-1000 m/sn dir. İnceleme alanında yeraltısuyunun statik seviyesinin 70-80m. derinlerde olmasıve zeminin jeolojik yapısıitibariyle sıvılaşma riskinin görülmeyeceği belirlenmiştir. Çalışmalar neticesinde etüt alanının temel zemini tüfler ve ignimbiritler olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Jeofizik ve temel sondaj çalışmalarısonucunda çalışma alanında görülen tüfler ve ignimbritler alterasyona karşıdayanıklısert-masif kayaç özelliği göstermektedirler. İnceleme alanıdeprem bölgesi haritasına göre 5. derece deprem bölgesinde bulunmaktadır, ancak bölgede halen aktif olan ve deprem üreten bölgesel faylar vardır. İkinci aşamada daha önceki yıllarda yörede yapılan çalışmalar derlenmiştir. Daha sonra bu çalışmaların ışığıaltında sahanın detay jeolojik haritalarıhazırlanmıştır. Yapılan arazi ve büro çalışmalarında incelenen lokasyonlardaki birimler yaşlıdan gence sırasıyla Göstük İgnimbiritleri, Karakaya Volkanitleri, Selime Tüfleri, Kızılkaya İgnimbiritleri, HasandağıKülleri, yamaç molozu, traverten ve alüvyonlardan oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This paper covers the studies and assessments carried out related to the project of ?Examination of Ground Characteristics of Ihlara Town Using Geological- Geotechnical-Geophysical Methods?. The studies carried out in the examination field includes geological, seismicity, morphological, geotechnical, geophysical assessments and these assessments cover the ground characterization studies. This study has been performed in two stages one of which is field studies and the other is office studies. Within the scope of the office studies, all data related to the examination field have been collected and the geological maps and numerical data of the region have been examined. Within the scope of the field studies, the geotechnical characteristics of the examination field have been determined using drilling works, search holes and geophysical methods. The ground types have been classified and their resistance and compactness features are examined, the distribution of the ground within the field has been determined and the morphological and geotechnical characteristics of Ihlara Town and its surrounding and settlement area have been determined. In the examinations carried out, it has been determined that the examination field belongs to the Ground group B (loose volcanic rocks such as tufa and agglomerate, grounds with local Ground class: Z2 (h1>15m.). In accordance with these data S (Vs) wave speed is 700-1000 m/sn. Considering the static level of water which is in 70-80 meters of depth and the geological structure of the ground, it has been determined that no liquefaction risk will be seen. As a consequence of the studies, the basic floor of the study field has been classified into two groups as tufas and ignimbrites. As a result of the geophysical and basic drilling studies, the tufas and ignimbrites observed in the study field have been found to be demonstrating hard-massive rock characteristic resistant against alteration. The examination field in the seismic zone of 5th degree according to the seismic zone map, however, there exists regional faults which are still active and producing seism. In the second stage, the studies carried out in the region in the previous years have been compiled. And then, detailed geological maps have been prepared within the light of these studies. In the field and office studies carried out, the units in the examined locations are composed of Göstük Ignimbrites, Karakaya Volcanic, Selime Tufas, Kızılkaya Ignimbrites, HasandağıAshes, slope talus, travertine and alluvium from the older to the younger respectively.