Sodyum borhidrür ile çeşitli indirgenme reaksiyonları
Various reduction reactions with sodium borohydride
- Tez No: 222770
- Danışmanlar: PROF.DR. AHMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Bor, Sodyum borhidrür, ndirgenme reaksiyonu, Boron, Sodium borohydride, Reduction reaction
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalısmada aldehitlerin alkollerine yüksek verimlerle, kısa reaksiyon sürelerinde indirgenmeleri için yeni bir yöntem gelistirilmistir. Gelistirilen bu yöntem sodyum borhidrür ile amonyum karbonatın birlikte kullanımını içermektedir.Gelistirilen bu yöntem ile alkollerine indirgenmeleri gerçeklestirilen aldehitler; 1-Naftaldehit, 2- Naftaldehit, 4-(N,N-Difenilamino)benzaldehit, 3,4-Dibenziloksibenzaldehit, 4- Bifenilkarboksialdehit, 4-Hidroksibenzaldehit, Butiraldehit, 4-Dimetilaminobenzaldehit ve (Benzo-15-crown-5)-4'il formaldehit'tir. Elde edilen bu yeni bilesiklerin yapıları IR, 1H-NMR ve UV-Vis spektral teknikleri kullanılarak karakterize edilmistir. Alkol yapısında oldugu kanıtlanan ürünler gelistirilen bu yöntem ile yüksek verimlerde ve oldukça kısa reaksiyon sürelerinde elde edilmistir. Bu yöntem, kullanılan reaktiflerin kolay bulunur ve ucuz olması nedeniyle yüksek miktarlardaki indirgemeler için kullanılabilir.Literatürde bulunan sodyum borhidrür kullanılarak gerçeklestirilen indirgemeler içinde en basit ve pratik olanıdır.
Özet (Çeviri)
In this study it is aimed to find a new method for the reduction of aldehydes to their alcohols in short reaction times with high yields. This new method contains the usage of sodium borohydride with ammonium carbonate. The aldehydes that were reduced to their alcohols with this new method were 1-Naphthaldehyde, 2-Naphthaldehyde, 4-(N,NDiphenylamino) benzaldehyde, 3,4-Dibenzyloxibenzaldehyde, 4-Biphenyllcarboxyaldehyde, 4-Hydroxybenzaldehyde, Butyraldehyde, 4-Dimethylaminobenzaldehyde and (Benzo-15-crown-5)-4?yl formaldehyde. The structures of the alcohol products had been proved by the IR, UV-Vis and 1H-NMR spectroscopic methods. An important advantage of the reduction procedure used in this work has been the extremely short reaction times and high yields. This method is convenient for the large amount of aldehyde reductions as the reagents are relatively cheap and can be easily found. It can be easily seen that this method is the easiest and the most practical method of all other aldehyde reduction methods in the literature.