CMS ( compact muon selenoid ) deneyinin hf (en ileri kalorimetre) dedektöründeki PMT (foto çoğaltıcı tüp)'lerin testleri ve root programı ile analizleri
Pmt test of hf dedector of cms experiment and its analysis with root programme
- Tez No: 222772
- Danışmanlar: PROF.DR. SEFA ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kalorimetre, Dedektör, Root Programı, Calorimeter. Dedector, Root Programme
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Bu çalısmada, CERN (Avrupa Nükleer Arastırma Merkezin)'deki CMS (Compact Muon Selenoid) deneyinin HF (En ileri Kalorimetre) detektöründe kullanılan PMT (Foto Çogaltıcı Tüp)'lerin testleri ve bu testlerden elde edilen verilerin ROOT programı aracılıgıyla analizleri amaçlanmıstır. Elde edilen verilerin degerlendirilmesi ve analizleri ROOT programı ile gerçeklestirilmistir. Yapılan test çalısmaları ile elde edilen sonuçlardan dedektör sisteminin gün ısıgına duyarlı oldugu tespit edilmistir. Buna ek olarak elektronik sistemde de hatalar oldugu tespit edilmis ve bu sorunlar giderilmistir. Yapılan test çalısmaları dısında HF dedektörünün fiziksel özellikleri de tanıtılmıstır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to test photomultiplier which are used in CMS (Compact Muon Selenoid) experiment for HF detector and analyse the data using ROOT programme. Data obtained for this study was analysed using ROOT programme. As a result of this analysis we can conclude that HF detector is sensetive of day light. Furthermore we obtained and solved some problems in electronics system. Apart from the test of HF detector we also pesent physical specification of HF detector.