Toryum yakıtlı bir füzyon-fisyon reaktöründe farklı lityum bileşiklerinin kullanılmasının reaktör performansına etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effecets of a reactor performance on using different lityum compounds in a fusion-fission reactor fuelling with thoruim
  1. Tez No: 222774
  2. Yazar: OKHAN DURUKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hibrid reaktör, Füzyon, Fisyon, Trityum, Toryum ve Li bilesikleri, Hybrid reactor, fusion, fission, tritium, Thorium and Li componen
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalısmada ThO2 yakıtlı bir füzyon-fisyon hibrid rektör ele alınmıstır. Reaktörde sogutucu olarak Flibe, Li17Pb83, Natli, Li20Sn80 ve Flinabe seçilmis ve trityum üretim bölgesinde LiH, Li2O, Li3N, Li2O2, Li2TiO3, Li4SiO4, LiBr ve Li2ZrO3 gibi sekiz farklı Li bilesikleri kullanılmıstır. Reaktörde füzyon nötron kaynagı olarak 14.1 MeV D-T nötronları kullanılmıs ve t=10 gün olmak üzere 5 yıllık çalısma süresince reaktörde füzyon yakıtı üretimi, fisil izotop üretimi (233U), fisyon miktarı, enerji çogaltım faktörü, 232Th izotop tüketimi ve fisyon güç yogunlugu degisimleri incelenmistir. 5 yıllık reaktör islem zamanı sonunda füzyon yakıtı üretiminde sogutucu olarak Li17Pb83, Li bilesigi olarak Li2O'nun kullanıldıgı manto, 233U üretimi, fisyon enerjisi üretimi ve enerji çogaltım faktöründe ise sogutucu olarak Li17Pb83, Li bilesigi olarak Li2ZrO3'nun kullanıldıgı manto en iyi sonucu vermistir. Ayrıca 232Th izotopu, en fazla sogutucu olarak flinabe, Li bilesigi olarak Li2ZrO3'nun kullanıldıgı mantoda tüketilmistir.
Özet (Çeviri)
In this sudy, a fusion-fission reactor fuelling with ThO2 is investigated. Flibe, Li17Pb83, Natli, Li20Sn80 and Flinabe is selected as a moderator in the reactor and LiH, Li2O, Li3N, Li2O2, Li2TiO3, Li4SiO4, LiBr and Li2ZrO3 are used in the tritium breeding zones of the reactor. 14.1 MeV D-T neutrons are used as a fusion neutron source and the fuel of fusion breeding rates, fissile izotope breedings rates (233U), fission amount, energy multiplication factor, 232Th comsumption and fission power density are investigated for t=10 days during the reactor operation period over five years. At the end of 5th years operation time using Li2O as a Li compound and Li17Pb83 as a moderator in the blanket provided highest fuel of fusion breeding rate. Highest value of fissile izotope breeding rates (233U), fission amount and energy multiplication factor are reacted with using of Li2ZrO3 as a Li compound and Li17Pb83 as a moderator of the blanket. It was shown that flinabe moderated and using of Li2ZrO3 in tritium breding zones of the blanket has spented amount of 232Th isotope.