A generic risk and vulnerability assessment framework for international construction projects
Uluslararası inşaat projeleri için geliştirilen genel bir risk ve risk kırılganlığı değerlendirme çalışması
  1. Tez No: 222820
  2. Yazar: GÜLBİN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İREM DİKMEN TOKER, PROF. DR. M. TALAT BİRGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Proje Risk Yönetimi, Uluslararası İnşaat, Risk Kırılganlığı, Project Risk Management, International Construction, Vulnerability
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bölümü
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
ÖZULUSLARARASI İNŞAAT PROJELERİ İÇİN GELİŞTİRİLENGENEL BİR RİSK VE RİSK KIRILGANLIĞI DEĞERLENDİRME ÇALIŞMASIÖzcan, GülbinYüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği BölümüTez Yöneticisi: Assoc. Prof. Dr. İrem Dikmen TokerOrtak Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Talat BirgönülTemmuz 2008, 105 sayfaProje Risk Yönetimi (PRY) proje amaçlarını karşılamak için risk faktörlerinin tanımlanması ve değerlendirilmesi, analizi ve hafifletilmesinden oluşmaktadır. Risk modelleri daha önce tanımlanmış olan risk kaynakları ve onların ilişkileri üzerine kurulduğu için, risklerin tanımlanması ve değerlendirilmesi işlemi büyük önem taşımaktadır. Önceki çalışmalar risk olayları ve sonuçları arasındaki ilişki üzerine yoğunlaşmış olmalarına karşın; bunların aralarındaki bağlantı, risk olaylarının zincirleme ilişkileri ve ?sistemin? risk olaylarına karşı reaksiyon verme kapasitesi eş zamanlı olarak düşünülerek modellenmelidir. ?Risk yolları? kavramı, risk faktörlerini ayrı ayrı belirlemek yerine, Hiyerarşik Risk Ayrıştırma Yapısı (HRAY) bazında, risk olay zincirlerini tanımlamak için kullanılmalıdır. ?Sistem? proje, ülke ve ilgili partilerin karakterlerinden oluşmaktadır. ?Risk kırılganlığı? kelimesi bir projenin olumsuz koşullaraolan hassasiyet derecesini tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, risk kırılganlığı faktörlerini risk faktörleri ile birleştiren ortak bir dil geliştirmek ve buna uygun bir HRAY tasarlamaktır. Bu araştırmada, uluslararası inşaat projeleri için genel bir risk ve risk kırılganlığı değerlendirme yapısı sunulmaktadır. HRAY içinde düşünülen faktörlerin doğrulanması, Türk müteahhitler tarafından uluslararası pazarlarda gerçekleştirilen gerçek inşaat projeleri referans alınarak başarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTA GENERIC RISK AND VULNERABILITY ASSESSMENT FRAMEWORK FOR INTERNATIONAL CONSTRUCTION PROJECTSÖzcan, GülbinM.Sc., Department of Civil EngineeringSupervisor: Assoc. Prof. Dr. İrem Dikmen TokerCo-Supervisor: Prof. Dr. M. Talat BirgönülJuly 2008, 105 pagesProject Risk Management (PRM) comprises of identification and assessment, analysis and mitigation of risk factors in order to meet the project objectives. Risk identification and assessment process has the greatest importance as the risk models are constructed based on previously defined risk sources and their interrelations. Although previous studies have concentrated on the relation between risk events and their consequences, the link between them must be modeled by considering the various chains of risk events and the capacity of a ?system? to react to risk events simultaneously. The concept of ?risk paths? should be used to identify chains of risk events by means of a Hierarchical Risk Breakdown Structure (HRBS) rather than defining individual risk factors. The ?system? consists of the characteristics of the project, company and involved parties. The word ?vulnerability? is used to describe the degreeto which a project is susceptible to adverse effects of change. The aim of the current study is to develop a common vocabulary and design a HRBS that integrates vulnerability factors with risk factors. A generic risk and vulnerability assessment framework for international construction projects is presented in this research. The justification of the factors considered within the breakdown structure has been achieved by referring to real construction projects carried out by Turkish contractors in international markets.