Proje uygulamalı olarak çelik yapılarda 1998 abyyhy ile 2006 dbybhy'in karşılaştırılması
Project applied comparison of Design Specifications for Structures to be Built in Disaster Areas (1998) and Design Specifications for Buildings in Earthquake Regions (2006)
- Tez No: 222841
- Danışmanlar: PROF.DR. NESRİN YARDIMCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem Yönetmeligi, Çelik Yapılar, Design Specifications for Earthquake Regions, Steel Structures
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalısmada, 1998 Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik ve 2006 Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik, hem genel kavram ve tasarım prensipleri bakımından hem de çelik yapılar için özel tasarım kuralları bakımından karsılastırılmıstır. Ayrıca, 1998 ABYYHY ve 2006 DBYBHY, moment aktaran çerçeve, merkezi çelik çaprazlı ve dısmerkez çelik çaprazlı olmak üzere üç ayrı tipte altı binanın karsılastırmalı boyutlandırması için uygulanmıstır. Her bir yapısal eleman için metraj hesabı yapılmıstır. Sonuç olarak, çalısmanın ana özelliklerinin ve sayısal sonuçların degerlendirmesi yapılmıs ve binaların metraj hesapları ekonomik açıdan karsılastırılmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, Design Specifications for Structures Built in Disaster Areas (1998) and Design Specifications for Buildings in Earthquake Regions (2006) are compared from the point of view of general concepts, design principles and specific design rules for steel structures. In addition, Design Specifications for Structures Built in Disaster Areas (1998) and Design Specifications for Buildings in Earthquake Regions (2006) have been applied to comparative design of six buildings with three type of structures, moment resisting frame, concentrically braced frame and eccentrically braced frame. Steel amount has been calculated for all the structural elements. In conclusion, the main characteristics of the study and evaluation of numerical results have been presented and from economical point of view, the analysis and design results have been compared.