Altı sigma ve yönetimde bir uygulama
Six sigma and a management implementation
  1. Tez No: 222859
  2. Yazar: ERDİNÇ ÇETİN
  3. Danışmanlar: ÖĞR.GÖR. CAHİT ALİ BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, İstatistik, Industrial and Industrial Engineering, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Mavi Yakalı Eğitimi, Altı sigma, DMAIC, SIPOC, Hizmet sektörü altı Sigma, Eğitim öncelik modeli, Blue Collar Training, Six Sigma, DMAIC, SIPOC, Service sector six sigma, training priority model
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmada 6 Sigma yaklasımı kullanılarak mavi yakalı eğitimleri için matematiksel bir eğitim öncelik modeli olusturulmustur. Model doğrultusunda mavi yakalılar için eğitim öncelik puanları hesaplanarak, hangi mavi yakalı çalısanın eğitim almada öncelikli olduğu hesaplanmıstır. ?lk olarak DMAIC döngüsü çerçevesinde eğitim için çalısan seçiminde etkin faktörler belirlenmis, sonra belirlenen bu faktörler ölçülmüs, analiz asamasında ölçülen bu faktörler önceki verilen eğitimler üzerinden eğitime seçilmede etkin olan ana faktörler belirlenmis, sonuçta modele girdi olusturackalar elde edilip, iyilsetirme asamasında müsteri beklentileri doğrultusunda kendi aralarında ve kendi içlerinde değerlendirilen faktörlerden model olusturulmustur. DMAIC döngüsünün son asaması olan kontrol adımında ise mavi yakalılara verilen eğitimlerin, modelin gidisatı izleyebilmek için kontrol grafiği olusturulmustur.
Özet (Çeviri)
In this study, a mathematical model for blue collar training priority determining model has been formed. The priority points are calculated and which blue collar worker has the priority for the trainings are evaluated. In the first step Define, the factors to be able to improve trainings are handled then in the second step the measurement step is done for the predetermined factors. In the Analyze step different methods are used for selecting the most effectual factors. In the Improve phase the advanced statistical tools are applied to be able to form the mathematical model. And finally, in the control step, the charts are formed to be able to monitor the trainings given according to the model.