Preparation of pyrridine sulfonamide and dicarboxylic acid containig resins for removal of dyes
Boyaların giderilmesi için piridin sülfonamid ve dikarboksilik asit içeren reçinelerin hazırlanaması
- Tez No: 222860
- Danışmanlar: DOÇ.DR. B. FİLİZ ŞENKAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Polimer Bilim ve Teknolojisi, Chemistry, Polymer Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Polimerik Sorbent, boya giderimi, Sulfonamid, Polymeric Sorbent, Dye Removal, Sulfonamide
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Polimer Bilim ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Tekstil endüstürisi çok büyük miktardaki atık boyalardan dolayı büyük problem yaşamaktadır.Boyaların giderilmesinde sorbent olarak aktif karbon,kil,modifiye çitosan ve bazı yüzey modifiye zeolitler kullanılmaktadır.Aktif karbon organik atıkların ekstraksiyonu için önemli bir sorbent olmasına rağmen düşük kapasitelidir ve büyük ölçekli boya giderimin de rejenerasyonu oldukça pahalıdır. Günümüzde birçok sorbent boya giderimi için test edilmektedir.Ancak birçoğu, örneğin okaliptus yaprağı gibi rejenere edilememektedir. Seluloz, pirinç kabuğu , Hindistan cevizi kabuğu gibi birçok kuaternize doğal bileşikler organik boyalar için iyi birer adsorbant olarak kullanılmaktadır. Polimerler ve boyalar arasındaki polimer - boya kompleks oluşumu birçok ilginç ve önemli özellikler sağlar.. Çapraz bağlı bileşiklerin boyalarla etkileşimleri önemli bir ilgi alanıdır. Çevresel ihtiyaçları dikkate aldığımızda su bazlı renkli polimerik materyallerin gelişmesi kimya endüstrisi için modern hedeflerden biri olmaktadır. Bu çalışmada sulu çözeltilerden boyaların giderilmesi için iki farklı çapraz bağlı polimer sentezlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Textile industry suffers from huge quantities of aqueous dye-vastes. Among various sorbents activated carbon, clays, modified chitosans and some surface modified zeolites have been found useful in removal of residual dyes in fabric treatments. Although activated carbon is an efficient sorbent in extraction of organic pollutants, it has rather low capacity and needs regeneration to be cost-effective in large scale treatments. Many sorbents have been tested for dye removal; however, most of them are not regenerable, such as bagasse pith or eucalyptus bark. Good sorption capacities for reactive dyes (60-420 mg.g-1) are found for quaternized organic materials such as cellulose, rice husks and coconut husk. But these materials have not shown been successfully regeneration. The interaction between polymer and dye leading to polymer?dye complex formation exhibits many interesting and important practical features. Coulombic, hydrophobic, and steric interactions are major factors governing the thermo chemical and dynamic aspects of complex formation. The interactions of the crosslinked polymer with dyes are of principal interest. Taking into account the environmental requirements, the development of water-based colored polymer materials is one of the modern targets for the chemical industry. In this study two types cross linked polymers was prepared for removal of dyes from aqueous solutions.