Merkezi çaprazlı çelik çerçeve sistemlerin dbybh 2007 yönetmeliğine göre tasarımı
The design rules of dbybh 2007 specification about concentrically braced steel frames
  1. Tez No: 222874
  2. Yazar: UMUT TUNÇEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. CAVİDAN YORGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Merkezi çaprazlı perdeler, Çapraz elemanlar, Concentrically Braced Steel Frames, Braces
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yapı Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yüksek lisans tezi olarak sunulan bu çalısmada, merkezi çaprazlı çerçeve sistemler tanımlanmıs, bu çerçeve sistemlerin AISC (American Institute of Steel Construction) ve DBYBHY'e (Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik) göre süneklik düzeyini belirleyen tasarım kurallarından bahsedilmis ve DBYBHY'deki tasarım kurallarına baglı olarak örnek bir yapının süneklik düzeyi yüksek ve normal olarak boyutlandırılması yapılmıstır. Altı bölümden olusan çalısmanın ilk bölümü merkezi çaprazlı çerçeve sistemlere genel bir bakıs ve tezin sunulmasında izlenecek yolu kapsar. İkinci bölümde; merkezi çaprazlı çerçevelerin tanımları, sekilleri, çevrimsel yükleme altındaki davranısları ve süneklik düzeyleri tanımlanmıstır. Üçüncü bölümde; AISC'ye (American Institute of Steel Construction ? 2005) göre merkezi çaprazlı çerçevelerin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları verilmistir. Dördüncü bölümde; DBYBHY'e (Deprem Bölgelerinde Yapılan Binalar Hakkında Yönetmelik ? 2007) göre merkezi çaprazlı çerçevelerin süneklik düzeyini belirleyen tasarım kuralları verilmistir. Besinci bölümde; bes katlı örnek bir yapının tasarımı, süneklik düzeyi yüksek ve normal olarak yapılmıstır. Yapısal analiz SAP 2000 bilgisayar programı kullanılarak yapılmıstır. Son bölümde; çalısmanın ana özellikleri ve sayısal incelemeden elde edilen sonuçlar açıklanmıstır.
Özet (Çeviri)
In this study, which is presented as a Master of Science Thesis, cocentrically braced steel frames are defined, design rules for determining the ductility level of cocentrically braced steel frame structures are given with regard to AISC (American Institute of Steel Construction) ? seismic provisions for structural steel buildings and DBYBHY (Specification for Structures to be Built in Eartquake Region) and The design of specially and ordinary concentrically braced frames for a sample building are examined by the rules of DBYBHY. The first chapter of the study, which is composed of six chapters, cover a general knowledge about concentrically braced steel frames. In the second chapter, concentrically braced steel frames are defined and bracing types, cyclic behaviours and ductility levels are described. In the third chapter, design rules for determining the ductility level of concentrically braced steel frames are given for AISC 2005. In the fourth chapter, design rules for determining the ductility level of concentrically braced steel frames are given for DBYBHY 2007. In the fifth chapter, a sample steel building with 5 stories are designed with concentrically braced steel frames. The structural analysis of the building is performed by using SAP 2000 computer program. In the last chapter, the main characteristic of the study and evaluation of the numerical result are presented.