Composite counter-weight application in washing machine
Çamaşır makineleri için kompozit denge ağırlığı uygulaması
- Tez No: 222897
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VEDAT TEMİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kompozitler, Polimerler, Denge agırlıgı, Çamasır makinası, Composites, Polymers, Counter-weight, Washing machine
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalısmada, çamasır makinelerinde kullanılan denge agırlıgı için alternatif birkompozit malzeme tasarlamaktır. Seçilen kompozitlerin fiziksel ve mekanik özelliklerinbelirlenmesi de tezin amaçları arasındadır. Tezin ilk bölümü, polimer betonununkimyasal yapısı, üretim metodları ve üretim teknolojisi hakkında literatür arastırmasınıiçermektedir. Polimer beton (PC) elde etmek için kullanılan üç farklı method mevcutolup; tez çalısması için polimer beton yöntemi seçilmistir. Farklı kimyasal yapıda vemiktardaki dolgu malzemesi ile poliester reçinesi kullanılarak dokuz farklı formülasyonhazırlandı. Karısım oranları ve karıstırma esnasında olusabilecek hataları göz önünealabilmek için aynı formülasyondan üçer adet numune hazırandı. Numuneleridökebilmek için özel bir kalıp tasarlanarak imal edildi. Son olarak, dökülen numunelereyogunluk ölçümü ve basma testleri uygulandı. Yogunluk ölçümleri ve basma testlerininsonuçları elde edilerek düzenlendi ve detaylandırıldı. Deneylerden elde edilen tümbulgular bir araya getirilerek dokuz farklı formülasyon arasından çamasır makinesininçalısma kosularına maruz kalabilmeye en uygun olan seçildi. %25 poliester - %75BaSO4 kompozitinin çalısmadaki en uygun malzeme olduguna karar verildi.
Özet (Çeviri)
In this study, an alternative material to the counter-weight of the WM is designed andmanufactured. Defining of physical and mechanical properties of the selectedcomposites are also the goals of this work. Nine different formulations which wereprepared by the addition of polyester resin with different filler varying in bothchemistry and amount. Three specimens for the same formulations were also preparedto be able to determine the effects of mixing and preparing errors. A special mould wasdesigned and manufactured for casting the specimens. Finally, density measurement andcompression tests were performed. In the last part results of all the mechanical tests anddensity measurements were given and investigated in detail. Considering all the datagathered from these experiments, a suitable formulation among nine differentformulations was chosen to be appropriate to be used in a composite counter-weight thatwould be exposed to washing machine working conditions. It was seen that polyester25% - BaSO4 75% composites are the most appropriate material used in this work.