Tedarikçi ilişkileri yönetimi
Supplier relationship management
  1. Tez No: 222898
  2. Yazar: İSMAİL KARAKIŞ
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET TANYAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Satın Alma, Tedarik, Tedarikçi İlişkileri Yönetimi, Purchasing, Procurement, Supplier Relationship Management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mühendislik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 245
Özet
Satın Alma fonksiyonu, malzeme ve hizmetlerin doğru kalitede, doğru miktarda, doğru zamanda, doğru fiyatla ve doğru kaynaktan sağlanması için çalışan bir işletme aktivitesidir. Bu bağlamda, işletmeler hem operasyonel hem de mali performanslarını artırmak adına bu fonksiyona giderek daha fazla odaklanmaktadır. Özellikle son 10 yıl içerisinde küreselleşme ve rekabetin artması ile pazardaki belirsizlikler ve riskler de artmaktadır. İşletmeler müşteri ilişkilerini yönettiği gibi, tedarikçi ilişkilerini de yönetmek zorunda kalmaktadır. Ayrıca teknolojinin de hızla ilerlemesi sonucunda bu yönetim işlemini bilgi teknolojileri destekli sistemler çerçevesinde yapmak da söz konusu olmaktadır. Bu çalışmada, son derece yeni bir kavram olan Tedarikçi İlişkileri Yönetimi kavramına odaklanılmış ve bilgi teknolojileri ile tedarikçi ilişkileri yönetiminin uygulaması incelenmiştir. Söz konusu çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. Bu bölümler sırasıyla Bölüm 1 ? Giriş, Bölüm 2 ? Satın Alma Fonksiyonu, Bölüm 3 ? Satın Alma Stratejileri ve Süreci, Bölüm 4 ? Satın Alma ve Tedarikçi İlişkileri Yönetimi, Bölüm 5 - SAP Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SAP SRM) Çözümü, Bölüm 6 - SAP Tedarikçi İlişkileri Yönetimi (SAP SRM) Çözümü Uygulaması'dır. Bölüm 2'de öncelikle satın alma fonksiyonu incelenmiştir. Bölüm 3'te satın alma faaliyetleri, stratejik, taktik ve operasyonel olarak sınıflandırılmıştır. Bölüm 4'te tedarikçi ilişkileri yönetimi kavramının ortaya çıkışı, önemi, avantajları ile bu konuda geliştirilmiş sistemlere değinilmiştir. Bölüm 5'te tedarikçi ilişkileri yönetiminin bilgi teknolojileri ile desteklenmiş elektronik platformda gerçekleştirilmesini sağlayan yazılımlardan biri olan SAP şirketinin tedarikçi ilişkileri yönetimi (SRM) çözümü tanıtılmış ve incelenmiştir. Bölüm 6'da ise uluslar arası taşımacılık alanında faaliyet gösteren bir işletmede SAP SRM yazılımı ile örnek bir uygulama gerçekleştirilmitir.
Özet (Çeviri)
Purchasing is a function which is trying to provide materials and/or services that have right quality from the right supplier with right quantity and right price at right time. Therefore, companies are focusing on this function more and more in order to improve both operational and financial performance. In the last 10 years, since globalization and competition are increasing, risks and uncertain conditions are also increasing. Companies have to manage the relationships with the suppliers like customer relationship management. Moreover, because of the rapid technological improvements, this management activity would be handled by the systems that are supported by information technologies. In this study, it is focused on Supplier Relationship Management, a recent concept, and its applications with information technology have been researched. The study consists of 6 chapters in the following order: Chapter 1 ? Introduction, Chapter 2 ? Purchasing Function, Chapter 3 ? Purchasing Strategies and Process, Chapter 4 ? Purchasing and Supplier Relationship Management, Chapter 5 ? SAP Supplier Relationship Management (SRM) Solution, Chapter 6 ? Application with SAP Supplier Relationship Management (SRM) Solution. In Chapter 2, from the development of Supplier Relationship Management concept point of view, purchasing function is explained. In Chapter 3, purchasing activities are classified as strategic, tactical and operational. Chapter 4 gives information about the formation of Supplier Relationship Management concept. SAP Supplier Relationship Management (SRM) Solution is introduced and explained as one of the software applications which provides supplier relationship management activities provided by information technologies on an electronic platform in the 5th Chapter. In Chapter 6, SAP SRM application is explained for Arkas Holding.