Helix aspersa müller, 1774 (Gastropoda: pulmonat)'ün aktif, inaktif, ergin ve juvenil formlarında serebral gangliyon nörosekresyon hücrelerinin histolojik olarak araştırılması
A histological study on neurosecretory cells of cerebral ganglion in active, inactive, mature and juvenile helix aspersa müller, 1774 (Gastropoda: pulmonata)
  1. Tez No: 222954
  2. Yazar: NERMİN BİTER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRSEL ERGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Helix aspersa, serebral gangliyon, nörosekresyon, Helix aspersa, cerebral ganglion, neurosecretion
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Zooloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada, aktif, inaktif, ergin ve juvenil Helix aspersa Müller, 1774 (Gastropoda: Pulmonata)'ün serebral gangliyonlarındaki nörosekresyon hücrelerinin histolojik yapısı ve nörosekresyon dağılımının araştırılması amaçlanmıştır. Gomori'nin PAF boyama tekniği ile aktif ergin bireylerde mezoserebrum ve postserebrum bölgelerinde yoğun nörosekresyon içeren hücrelerin varlığı ve proserebrumda da homojen dağılım gösteren nörosekresyon granülleri tespit edilmiştir. Aktif juvenil bireylerde erginlerdekine nispeten daha az nörosekresyon dağılımı olmakla birlikte postserebrum bölgesinde nörosekresyon içeren büyük hücrelerin varlığı dikkat çekmiştir. İnaktif ergin ve juvenil bireylerde hücrelerdeki nörosekresyonun oldukça az olmasına karşın, serebral konnektifte çok yoğun nörosekresyon biriktiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to research the neurosecretory cells of cerebral ganglion and the dispersion of neurosecretion in active, inactive, mature and juvenile Helix aspersa Müller, 1774 (Gastropoda: Pulmonata). In mesocerebrum and postcerebrum of active mature individuals, existence of the cells which include concentrated neurosecretion and in proserebrum, neurosecretion granules which show homogeneous dispersion determined with Gomori?s PAF staining technique. In comparison with matures in active juvenile individuals, besides less neurosecretion dispersion, in postserebrum region the existence of big cells which contain neurosecretion paid attention. It is observed that, very concentrated neurosecretion is stored in the cerebral connective, although there are quite little neurosecretion in the cells of cerebral ganglion of inactive mature and juvenile individuals.