Buğdayda çıkış sonrası kullanılan bazı herbisitlerin tek başına ve kombine olarak kullanılmasının tarla koşullarında etkinliğinin araştırılması
An investigation on the effects of single and combined use of some herbicides applied post emergence to wheat under field conditions
  1. Tez No: 222956
  2. Yazar: EVRİM GÜNEN
  3. Danışmanlar: PROF. YILDIZ NEMLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Buğday verimi, herbisit, yabancı ot, etki oranı, uygulama şekli, wheat productivity, herbicide, weed, percentage of effectiveness, application method
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışma; buğdayda çıkış sonrası kullanılan bazı herbisitlerin, tek başına ve kombine olarak uygulanmasının buğday verimine ve buğdayda yabancı ot populasyonuna etkilerini saptamak amacıyla, 2004 yılında Bornova'da, 2005 yılında Menemen ekolojik koşullarında yürütülmüştür.İncelenen herbisitlerin (mesosulfuron?methyl + iodosulfuron?methyl?sodium, fenoxaprop?p?ethyl, chlorsulfuron, 2,4?D acid dimethylamin, fenoxaprop?p?ethyl + 2,4?D acid dimethylamin, fenoxaprop?p?ethyl + chlorsulfuron) ilk yıl, dar ve geniş yapraklı yabancı ot populasyonuna ortalama %64?82 etkili olduğu, ikinci yıl ise ortalama %77?89 olduğu saptanmıştır. Yabancı otların kuru ağırlıkları esas alındığında etki oranları %43?86 arasında değişim göstermiştir. Fenoxaprop?p?ethyl + 2,4?D acid dimethylamin veya fenoxaprop?p?ethyl + chlorsulfuron kombine uygula-maları, buğday verimini %2?24 arasında yükseltmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in Bornova in 2004 and under ecological conditions in Menemen in 2005 so as to investigate the effects of single or combined use of some herbicides applied postemergence on productivity and weed population in wheat. It was determined that the herbicides under investigation (mesosulfuron ? methyl + iodosulfuron ? methyl ? sodium, fenoxaprop ? p ? ethyl , chlorsulfuron, 2,4?D acid dimethylamine, fenoxaprop ? p ? ethyl + 2,4 ? D acid dimethylamine, fenoxaprop ? p ? ethyl + chlorsulfuron) were 64-82 % effective on populations of weed with narrow and broad leaves in the first year, and 77-89 % effective in the second year. Based on weed dry weights, percentages of effectivenes ranged between 43% and 86 %. Combined applications of fenoxaprop ? p ? ethyl + 2,4-D acid dimethylamine or fenoxaprop ? p ? ethyl + chlorsulfuron increased wheat productivity by 2-24 %.