Büyük ölçekli süt sığırcılığı işletmelerinde değişken süt, et ve yem fiyatlarının yatırımın karlılığı üzerine etkileri
The effects of different milk, meat and feed prices on profitability of the investment for the large scale dairy cattle operation
  1. Tez No: 222963
  2. Yazar: ALTAN DURANLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İBRAHİM KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ziraat, Economics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Large Scale Dairy Cattle Operation, Variable Price Levels, Financial Indicator, Payback Period, Internal Rate of Return, Herd Flow
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Bu çalımada deiken süt, et ve yem fiyatları çerçevesinde büyük ölçekli süt sıırcılıı iletmesi yatırımı için (1000 ba inek, serbest sistem, orta derece yalıtılmı barınak) yatırımın karlılık analizi yapılmıtır. lk 6 ay içinde barınaklar, saımhane vb. temel sabit yatırım süreçlerinin tamamlanması öngörülmütür. 10 yıllık iletme hayatı öngörüsü baz alınarak, aylık esasta sürü akım projeksiyonu ve yem rasyonları oluturulmutur. Sürü akım projeksiyonuna iletmenin 7. ayının baında, doumuna 3 ay kalmı 250 adet Siyah Alaca gebe düve ile balanmı, daha sonra 10., 13. ve 16. ayların baında yine 250'er balık partiler halinde, 6 aylık gebe düveler satın alınarak, buzaılamaların yıl içerisine düzgün daılması hedeflenmitir. Buzaı döneminden yetikin döneme kadar her bir dönem için (buzaı, dana, düve, inek vb.) belirli ayıklama oranları uygulanmı ve ayıklanan hayvanların satılması öngörülmütür. Erkek buzaıların 2 aylık yaın sonunda satılması planlanmıtır. neklerde yıllık % 25 ayıklama oranı esas alınmı, bu seviyenin tutturulması için % 13 seviyesinde gebe inein canlı fiyat esasından satıı yapılmıtır. Kapasite fazlası olumasını engellemek için 3. yıl ve takip eden yıllarda canlı fiyat esasından gebe düve satıları yapılmıtır. Gebe inek ve düvelerin 6 aylık gebe iken satılması öngörülmütür. Sabit yatırım kalemleri içinde canlı yatırımlar % 36, inaat ileri % 31 ve ana makine ve donatım % 18 ile en yüksek deere sahip VI olmulardır. Toplam sabit yatırım tutarı 9 milyon YTL olarak gerçeklemitir. 10 yıllık iletme giderleri süreci içinde yemin % 56.5, personelin % 12.1, amortismanın % 13.4 ve suni tohumlamanın % 1.5 paya sahip olduu bulunmutur. Süt, kasaplık satı, canlı hayvan ve gübre satıları ile tevikler gelir kalemleri olarak deerlendirilmitir. Bunlar içinde süt % 57.2 ile en yüksek payı alırken, bunu % 23.0 ile canlı hayvan satı geliri, % 13.6 ile tevikler, % 4.8 ile kasaplık satı ve % 1.4 ile gübre takip etmitir. Bu çalımada belirtilen süt, kasaplık satı, canlı hayvan ve yem fiyat seviyeleri öngörüleri dahilinde yapılan hesaplamalarda iki temel finansal gösterge olan yatırımın geri dönü süresi ve yatırımın iç karlılık oranı sırasıyla 7.37 yıl ve % 19.17 olarak bulunmutur. 7.37 yıllık bir geri dönü süresi çok kısa bir süreç deildir. % 19.17 iç karlılık oranı, iletmenin 2-10. yılları boyunca % 8`den % 1.5`a gerileyen indirgeme oranı (discount rate) ile kıyaslandıında tatminkar bir seviyedir. Sabırlı ve yatırım gücü yüksek bir giriimci için, 2. yıla % 8 ile balayarak 10. yıla % 1.5 ile ulaan indirgeme oranları öngörüsü dahilinde, % 15 düzeyi ve üzerinde iç karlılık oranı seviyeleri önerilebilir. Dolayısıyla bu çalıma dahilinde belirtilen kasaplık satı ve canlı hayvan fiyatlarında % 25'e kadar varan düü, yem fiyatlarında % 15'e kadar varan artı ve süt fiyatlarında % 10'a kadar düü yaanması halinde bile yatırım sırasıyla % 15.97, % 15.78 ve % 15.94 iç karlılık oranlarına sahip olarak cazibesini koruyacaktır. Bununla birlikte 7.37 yıl olan geri dönü süresi sırasıyla 8.26, 8.56 ve 8.49 yıl düzeylerine uzayacaktır. Anahtar Kelimeler; Büyük Ölçekli Süt Sıırcılıı, Deiken Fiyatlar, Finansal Gösterge, Geri Dönü Süresi, ç Karlılık Oranı, Sürü Akım. VII
Özet (Çeviri)
In this study, for different milk, meat and feed price level outline, investment profitability analysis for the large scale dairy cattle operation (1000 cows, free-stall, moderately insulated barn) was performed. In the first 6 months, it was projected to complete the period for basic fixed investments like barns, milking house etc. Monthly based herd projections and feeding rations were presented and calculations were made based on 10 years of operation life. Herd flow projection was given a start in the seventh month of the operation by introducing 250 head pregnant Holstein heifers at 3 months to parturition, then by following each time with 250 head, 6 months pregnant heifers procurement at the beginning of 10th, 13th and 16th months of the operation, proper calving was aimed. For each period from calving to adult (calf, weaned calf, heifer, cow etc.), specific selection ratio was applied and culled animals were sold. Male calves were planned to be sold at the end of two months old age. For cows % 25 culling rate was applied, to maintain that level % 13 pregnant cow was sold based on live value. In order to prevent over capacity accumulation, pregnant heifers were sold based on live price in year 3 and years following. Pregnant cows and heifers were projected to be sold as they are 6 months pregnant. Among the fixed investment items the highest values are shared by live investments % 36, construction works % 31 and main machines and equipping % 18. Total fixed cost was calculated as 9 million YTL. VIII Through out 10 years long expenditure period feed % 56.5, personnel % 12.1, depreciation % 13.4, artificial insemination % 1.5 cost figures were found. Milk, butchery meat, live animal, manure and government supports were evaluated as income items. Among these, milk was having the greatest share with % 57.2, followed by live animal sales % 23.0, supports % 13.6, butchery meat % 4.8 and manure % 1.4. In this study, based on the calculations for the proposed milk, butchery meat, live animal and feed price level, the two basic indicators payback period of the investment and internal rate of return (IRR) values were found as 7.37 year and % 19.17 respectively. 7.37 year payback period is not a short period. % 19.17 IRR, when compared to the discount rate through out the 2-10 years of the operation, being % 8 down to % 1.5 ratios respectively, can be considered as satisfactory. For any entrepreneur having patience and good invesment power, considering discount rate % 8 in the second year down to % 1.5 in year 10, % 15 and above levels of IRR is proposable. Consequently, in the scope of this study, even the mentioned price levels for butchery meat and live animal decreases by % 25, for feed increases by % 15 and for milk decreases by % 10, the IRR of the investment still will be attractive sustaining % 15.97, % 15.78 and % 15.94 levels. Besides, payback period will deteriorate from 7.37 to 8.26, 8.56 and 8.49 years respectively.