İzmir Körfezi Ciliata (Tintinnida) toplulukları ve dağılışlarını etkileyen faktörler
Effects of distribution and population of Ciliata(Titinnida) species in İzmir Bay
- Tez No: 222971
- Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN KORAY
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: biyokütle, mikrozooplankton, kalitatif, kantitatif, dağılım, otlama (grazing), biomass, microzooplankton, qualitative, quantitative, grazing
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mühendislik Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmada Ege Denizi İzmir Körfezi'ndeki ciliata sınıfı üyelerinden Tintinnida topluluklarının mevsimsel olarak biyokütle ve dağılımı incelenmiştir. Biyokütle, belirli alanda herhangi bir zamanda elde edilen ve ağırlığı olan organik maddelerden oluşmuş bir biyolojik kütledir (Cirik ve Gökpınar, 1993). Kısaca o canlının ağırlığıdır. Bununla birlikte biyokütle o bölgenin doğal verimliliğinin de bir ölçüsüdür.Organik üretimin temeli ve ilk halkası olan fitoplankton hakkında bilgiler bize besin ağının diğer basamaklarındaki üretim ile ilgili yaklaşımlarda bulunmamızı da sağlayacaktır. Mikrozooplankton besin ağının ikinci önemli basamağını oluşturur. Burada asıl araştırılacak konu mikrozooplanktonun ilkbahar sonu ve yaz başlangıç dönemlerinde fitoplankton üzerinden otlama (grazing) olayıdır. İzmir Körfezi ile ilgili yapılan diğer çalışmalarda mikroplankton dağılımı ve tür çeşitliliği incelenmiş ancak zooplanktonun bu otlama olayı ile verimliliğe ve dağılıma olan etkisi biyokütle hesabı yöntemiyle yapılmış az sayıda çalışma bulunmaktadır.Bu araştırmada besin ağında önemli yer tutan siliyat sınıfı üyelerinin kendisine en yakın geometrik şekle benzetilerek hacminin hesaplanması ile biyokütlesi bulunmuştur. Bu yöntemde herhangi bir özel bilgisayar programı kullanılmamış ancak kantitatif veriden elde edilen tablolarda türlerin standart hata ve sapmaları ``istatistica''adlı program ile tablolandırılmış, ardından vertikal ve horizontal yöndeki dağılış şematize edilmiştir. Böylece türlerin mevsimsel dağılışını görmek ve kıyaslamak da grafiklerden mümkün olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study the seasonal biomass and the distribution of the class of Ciliates were studied in Izmir Bay, at Aegean Sea. Biomass, is the mass of the biological mass that is formed from the organic material in a determined area in any time (Cirik ve Gökpınar, 1993). In other words, the mass of the living thing. However, biomass is the primer productivity of that area. The more we learn about the origin of the primer productivity and the first step of the food web known as phytoplankton, the more we judge and have the knowledge about the other productivity of the next steps. Microzooplankton is the second important step of the food web. The major goal of this investigation is to examine the grazing of microzooplankton on phytoplankton during late spring and early summer. The studies that were done at Izmir Bay are about the distribution of microplankton and the diversity of the species, but a few studies were done about the calculation of the biomass of zooplankton and its effects on the productivity and distribution. In this study we aimed to make the class of the ciliates look like a geometrical shape and calculate the biomass of the organisms. In this method we did not use any special computer programs, but standart error and deviation was calculated by using `?istatistica?? from quantitative tables, and then vertical and horizontal distribution was formed so that we can see and compare the seasonal distribution of the species from the graphics.