Homa lagünü balıkçılığı ve geliştirilmesi üzerine araştırmalar
Studies on fisheries and improving in homa lagoon
  1. Tez No: 222999
  2. Yazar: DENİZ ACARLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Su Ürünleri, Fisheries Technology, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Homa lagünü, İzmir Körfezi, Balıkçılık, Av Kompozisyonu, Birim çabaya düşen av verimi (CPUE), Brush-park, Homa Lagoon, İzmir Bay, Fishery, Catch composition, Catch Per Unit Effort (CPUE), Brush-park
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avlama ve İşleme Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesine ait Eğitim, Öğretim, Araştırma ve Uygulama Dalyanı'nda gerçekleştirilen bu çalışma, Homa lagününün balıkçılığı, av verimi, av kompozisyonu ve avcılıkta önemli türlerin bazı biyolojik parametrelerini tahmin amacıyla yapılmıştır. Çalışma, Mayıs 2004 ile Aralık 2006 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Homa lagününde, farklı av araçları (kuzuluk, uzatma ağları, kargılı ağ, pinterler ve tül ığrıp) ile yakalanan toplam 65 tür tespit edilmiştir. Bunlar sırasıyla; Osteichthyes'e ait 37 tür, Gastrapod'a ait 15 tür, Crustacea'e ait 10 tür, Chondrichthyes'e ait 2 tür ve Cephalopod'a ait 1 tür'dür. Osteichthyes'e ait 37 türden 28'i yani %75.67'si ekonomik değeri olan türler olduğu ve diğer %24.33'lük dilimin içinde ise, 4 türün (Syngnathus abaster, Syngnathus acus, Syngnathus typhle ve Nerophis ophidion) ?nesli tehdit altında türler listesi?ne ait türlerden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada kullanılan bazı av araçları ve onların tahmin edilen birim çabaya düşen av verimleri (CPUE); kuzuluk için 102.43 kg/gün, kargılı ağlar için 21.28 kg/operasyon*75m, pinter için 10.82 VI kg/gün*100pinter ve uzatma ağları için 4.19 kg/operasyon*100m olarak bulunmuştur. Homa lagününün tahmin edilen birim çabaya düşen av verimleri (CPUE) ise; 2004 yılı için, 27.79 kg/ha, 2005 yılı için, 13.75 kg/ha ve 2006 yılı için, 20.94 kg/ha olarak tahmin edilmiştir. Son üç yılın ortalaması ise; 20.83 kg/ha'dır. Homa lagünü balıkçılığını geliştirmek için yeni av araçları (sepetler, çemberli kaldırma ağlar ve PVC borular) denenmiş, bu av araçları ile lagün içerisinde önceden belirlenmiş bir alanda (brush-park) ve bu alanın çevresinde avcılıkları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in order to estimate the present status of fishery in Homa Lagoon, which belongs to Ege University Faculty of Fisheries and is used for Educational catch yield, catch composition purposes, and determine some of the biological characteristics of economically important species. It was studied between May 2004 and December 2006 . At the end of the study, totaly 65 species were determined, which were caught with different fisheries devices (fences trap, trammel nets, veranda net, fyke net and beach seine). Of the determined taxa, 37 species belong to Osteichtyes, 15 to Gastropoda, 10 to Crustacea, 2 to Chondrichtyes and one to Cephalopoda. 28 of 37 Osteichtyes species, namely 75.67% of them, were economically important and among the remaining ones, 24.33% of them, 4 of them (Syngnathus abaster, Syngnathus acus, Syngnathus typhle and Nerophis ophidion) are in ?red-list of threatened species ?. Some of the fishing gears and their catch per unit effort (CPUE) values were determined as follows: 102.43 kg/day for fences trap, 21.28 kg/operation*75m. for veranda nets, 10.82 kg/day*100fyke net for fyke net and 4.19 kg/operation*100m. for trammel nets CPUE yield values of Homa Lagoon are as follows; 27.79 kg/ha for 2004, 13.75 kg/ha for 2005, and 20.94 kg/ha for 2006, respectively. The mean value over the last three years is 20.83 kg/ha. In order to improve the fishery in Homa Lagoon, new catch tools (fish pots, hand lift net and PVC pipes) were tested in a place which is previously selected and named as Brush-park and catching were performed around Brush-park.