Ortalama günlük akımlardan anlık pik akımların tahmini ve Doğu Karadeniz havzası uygulaması
Estimating instantaneous peak flow from mean daily flow data and Eastern Black Sea basin application
- Tez No: 223043
- Danışmanlar: PROF.DR. BİHRAT ÖNÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dogu Karadeniz Havzası, Anlık Pik Akım, Regresyon, Eastern Blacksea Basin, Instantaneous Peak Flow, Regression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hidrolik ve Su Kaynakları Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalısmada Prof. Dr. Heinz Dieter Fill ve Alexandere Arns Steiner'ın ortalama günlük akım degerlerinden anlık pik akım tahmini üzerine öne sürdügü yeni bir yöntemin Dogu Karadeniz Havzası üzerine uygulaması yapılmıstır. Yöntem Dogu Karadeniz Havzası'ndaki Elektrik İsleri Etüt İdaresine ait 11 istasyondan alınan akım serilerine uygulanmıstır. Yöntemi desteklemek için literatürdeki geleneksel yöntemlerin de Dogu Karadeniz Havzası üzerindeki uygulamaları ve sonuçları incelenmistir. Yapılan çalısmaların sonucunda bu yöntemin Dogu Karadeniz Havzası üzerindeki uygulaması diger geleneksel yöntemlerden daha basarılı sonuçlar vermedigi görülmüstür. Bu nedenle çalısmada ayrıca alternatif yöntem olarak çok degiskenli dogrusal regresyon yöntemi denenmis ve iyi sonuçlar elde edilmistir.
Özet (Çeviri)
This paper is for developing a new method of Prof. Dr. Heinz Dieter Fill and Alexandre Arns Steiner, application on Eastern Blacksea Basin. This methodology was applied to a series flow information from 11 gauging stations in Eastern Blacksea Basin. The traditional methods in the literature applied on the basin to compare the results. In conclusion, the application of new method on Eastern Blacksea Basin was not successful than the traditionals. Therefore in the study an alternative method which is multivariate linear regression analysis was tried and it gave succesfull outputs.