İsteğe bağlı kurumsal sosyal sorumluluk bileşeninin Türkiye kapsamında incelenmesi
An empirical analysis of corporate philanthropy in Turkey
  1. Tez No: 223044
  2. Yazar: EYÜP BAY
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATMA KÜSKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal Sosyal Sorumluluk, İstege baglı KSS, Hayırseverlik, Corporate social responsibility, Discretionary CSR, Philanthropy
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalısma çerçevesinde, KSS kavramının ilk ortaya çıkısından günümüze kadarkiyazın incelenmis, gelismeler ve degisiklikler ortaya konmustur. KSS ve istege baglı KSSkavramlarının gerçeklestirilmesindeki amaçlar, gerçeklestirildikten sonraki sonuçlarbelirlenmis ve görgül bir arastırma ile her bir degisken ölçülmeye çalısılmıstır. ?İstegebaglı KSS bileseni kapsamında gerçeklestirilen faaliyetler, gelismekte olan ülkelerde dekar amacı güdülerek mi yapılıyor, yoksa gelismis ülkelerin aksine halen sadece toplumfaydası güdülerek, hayırseverlik maksatlı mı gerçeklestiriliyor?? ana sorusuna yanıtbulmak amacı ile olusturulan soru formu internet aracılıgı ile Türkiye'deki kuruluslarayöneltilmistir. Arastırmaya 1053 kurulus temsilcisi katılmıs, kuruluslarındaki KSSfaaliyetleri ve genel olarak KSS kavramı hakkındaki kisisel görüslerini belirtmislerdir.Yanıtlar degisik analiz yöntemleri ile hipotezlerin testinde kullanılmıstır.Sonuç olarak Türkiye'nin, kültürel yapısı, dini inanısları, gelenek ve göreneklerinedeniyle gelismis ülkelerden farklılık gösterdigi, istege baglı KSS bileseni kapsamındagerçeklestirilen kurulus faaliyetlerinin hâlen hayırseverlik amacı güdülerekgerçeklestirildigi sonucuna varılmıstır. Ayrıca istege baglı KSS bileseni çerçevesindekifaaliyetlerin gerçeklestirilmesindeki motive edici güçler ve sonrasında gerçeklesensonuçlar yani getiriler belirlenmeye çalısılmıs, ortaya konmustur. Bu kapsamdagerçeklestirilen faaliyetlerin, gelismis ülkelerde oldugu gibi, toplu iletisim araçlarının daetkisi ile çesitli getirilerinin oldugu belirlenmistir. Kısa dönemde, finansal getirilerin çokdüsük oldugu hatta finansal getirinin bulunmadıgı karsılasılan bir baska ilginç sonuçtur.
Özet (Çeviri)
In this study, the literature which has been developed from the very early days of theCSR concept until today is examined and the improvements and changes are brought up.The goals of carrying out CSR and discretionary CSR concepts and the results ofcarrying out these concepts are determined and every variable is tried to be measuredwith an empirical research.The survey that was formed to answer our main question: ?Are the activities involvingdiscretionary CSR component made in the developing countries aiming to make profit;or in contrary to developed countries, are they made just for the benefit of thecommunity with a philanthropic purpose?? was directed to the organizations in Turkeyvia Internet. Representatives from 1053 organizations participated in the research andthey stated their opinions about the CSR activities in their organizations as well as theirpersonal opinions about the CSR concept. The hypotheses of our research problem weretested using different analyses methods with the surveys obtained.As a result, it is found out that as a result of Turkey?s cultural structure, religious beliefsand traditions, Turkey differs from developed countries, and organizational activitiesinvolving discretionary CSR component are still carried out with a philanthropicpurpose. Furthermore, motivative powers regarding to carrying out activities involvingdiscretionary CSR component were tried to be measured. The results, in other words,the benefits of carrying out these activities were determined.